'Heftig', maar geen wildwest in Veenendaal

In Veenendaal is ernstig geweld gepleegd. Maar dat de mensen niet meer alleen over straat kunnen, is „flauwekul”, zegt de burgemeester.

Burgemeester Ties Elzenga (CDA) van Veenendaal ontkent dat in zijn gemeente wildwestpraktijken plaatsvinden, zoals hem gisteren door diverse media na drie geweldsmisdrijven afgelopen weekeinde in de mond is gelegd. Bij een van de incidenten is een slachtoffer naakt op het spoor gelegd. Een ander slachtoffer ligt nog met zware verwondingen in een ziekenhuis.

Elzenga noemt de gebeurtenissen wel „schokkend” en „heftig”. Hij heeft inwoners opgeroepen dit soort incidenten vaker te melden. Maar de burgemeester ontkent dat hij de inwoners heeft geadviseerd zich om veiligheidsredenen in groepsverband in Veenendaal te verplaatsen, zoals her en der werd gemeld. Zijn woordvoerders waren gisteren de hele avond bezig deze al dan niet gebezigde uitspraken af te zwakken.

„Er is een hoop flauwekul geschreven”, zegt Elzenga in een reactie op alle commotie. „Ik doelde alleen op jongeren die na een avondje stappen terug naar huis fietsen. Doe dat met elkaar en niet alleen, heb ik gezegd. Precies zoals ik het mijn kinderen heb voorgehouden. ’s Nachts samen naar huis fietsen is niks bijzonders in een dorp met stadse allure.”

De Utrechtse gemeente Veenendaal telt 61.000 inwoners en ligt aan de rand van de Veluwe in de Gelderse Vallei. ChristenUnie, SGP en CDA zijn de grootste partijen in de gemeenteraad. Net als bijvoorbeeld Gouda, Culemborg en Zaltbommel wordt Veenendaal steeds vaker in verband gebracht met overlast door jongeren van Marokkaanse afkomst. Er wonen zo’n drieduizend Marokkanen.

De politie meldt in een persbericht dat de voortvluchtige verdachten volgens de ondervraagde slachtoffers een lichtbruine huidtint hebben. Volgens een woordvoerder van de burgemeester zijn de daders vermoedelijk van Marokkaanse afkomst. Een imam zou vandaag in het vrijdaggebed aandacht aan de zaak besteden. Maar op door de politie vrijgegeven beelden van een bewakingscamera is een verdachte met een blanke huid te zien. De burgemeester zegt „nog niet zeker te weten” wat de afkomst van de daders is.

Waarom bent u woensdag met het moskeebestuur gaan praten?

„Omdat er op straat en in de media meteen naar de Marokkanen werd gewezen. Ik heb een delegatie uitgenodigd op het stadhuis, zoals ik wel vaker doe. Zij verdienen steun en kunnen er weinig aan doen dat een klein groepje het voor een grote groep verpest.”

Dus u onderkent het probleem?

„Als ik ja zeg klinkt dat meteen weer zo stigmatiserend. Maar een groep Marokkaanse jongeren vraagt inderdaad extra aandacht. We praten over dertig tot veertig jongeren die luidruchtig aanwezig zijn, van de zeshonderd.”

Heeft u een plan van aanpak?

„We kunnen moeilijk op elke straathoek een agent laten posten. Wel hebben we straatcoaches die de jongens in hun eigen vocabulaire aanspreken. Maar repressie alleen is niet voldoende. We moeten ze ook helpen opvoeden, scholing of werk bieden. Marokkaanse jongeren hebben het niet gemakkelijk. Het is lastig ze te laten integreren.”

    • Jaap Bloembergen