Hamburger SV heeft moeite met Boussoufa

Anderlecht 4 HSV 3

Ruststand 2-1. 42. Boateng 0-1, 44. Lukaku 1-1, 45. Suarez 2-1, Jansen 2-2, Biglia 3-2, Boussoufa 4-2, Petric 4-3. Scheidsrechter: Hauge (Noo). Toeschouwers: 21.000.

In de Europa Leaguewedstrijd tussen Anderlecht en Hamburger SV stonden gisteren vier spelers op het veld die in Nederland zijn geboren en al veel interlands achter hun naam hebben staan. De beste van allemaal was geen Oranje-international. Mbark Boussoufa stal de show met mooie bewegingen, twee assists waaruit een doelpunt ontstond, en zelf scoorde hij ook nog. Het was niet voldoende voor zijn team Anderlecht, dat ondanks een overwinning in Brussel werd uitgeschakeld door HSV.

Moubarak Boussoufa (25) zag het levenslicht in Amsterdam en speelde daar voor de amateurclubs Geuzen Middenmeer en Fortius. Vijf jaar maakte de Nederlandse Marokkaan deel uit van de opleiding van Ajax tot Chelsea hem contracteerde. Hij schopte het tot aanvoerder van het tweede team van de Londense club. Via AA Gent kwam Boussoufa bij Anderlecht terecht, waar hij in 2006 werd gekroond tot de beste voetballer van België. De technisch begaafde aanvaller heeft ondanks belangstelling uit Zeist altijd bewust gekozen voor een interlandcarrière in het Marokkaanse elftal.

Gisteravond was hij een plaaggeest voor HSV, dat met een 3-1 voorsprong naar de Belgische hoofdstad was gekomen. De Duitse ploeg met Ruud van Nistelrooy, Joris Mathijsen en later ook Eljero Elia in de gelederen, kwam kort voor rust wel op voorsprong door een treffer van Jerome Boateng. De verdediger verraste de zwakke Anderlecht-doelman Silvio Proto met een fraaie boogbal. Uit een voorzet van Boussoufa kon het zestienjarige wonderkind Romelu Lukaku Anderlecht op gelijke hoogte brengen. In de extra tijd mocht Matias Suarez een strafschop nemen nadat hij ten val was gebracht door Boateng (2-1).

Kort na rust leek Marcell Jansen al snel een einde te maken aan de kansen van Anderlecht op de kwartfinales. Lucas Biglia gaf de ijverige Brusselse ploeg toch weer hoop na een geniaal passje van Boussoufa op Jelle van Damme(3-2). Boussoufa maakte zelf 4-2 nadat Mathijsen verzuimde in te grijpen bij Lukaku. Ten slotte was het Mladen Petric die de storm van Anderlecht deed luwen (4-3).

Bij HSV maakte Van Nistelrooy de hele wedstrijd deel uit van het elftal. Hij werkte hard, maar fungeerde toch voornamelijk als bliksemafleider voor opkomende spelers als Petric en Jansen. Voor rust schoot de Brabander een keer voorlangs. In de heenwedstrijd had hij zijn killersinstinct getoond met een treffer. Hoewel Van Nistelrooy gisteren niet zijn stempel op de wedstrijd drukte, is hij qua fitheid weer een stap dichter bij het WK voetbal gekomen. De ironie wil dat de oud-speler van Real Madrid, Manchester United en PSV wellicht aan het einde van het seizoen dit kalenderjaar meer wedstrijden in de benen heeft dan zijn concurrenten in Oranje, Klaas-Jan Huntelaar (vaak reserve bij AC Milan) en Robin van Persie (geblesseerd bij Arsenal).

Elia moest genoegen nemen met een invalbeurt halverwege de tweede helft. De lichtvoetige linkerspits liet toch een paar aardige acties zien, maar rendement leverden die niet op. Na afloop vertelde de Hagenaar dat hij vanwege zijn enkelblessure rust had gekregen van trainer Bruno Labbadia. Vandaag zou hij in Amsterdam in het AMC aan het al enige maanden gekwetste gewricht worden onderzocht. „De trainer wilde alleen honderd procent fitte spelers opstellen”, aldus Elia. „Voor een keer vond ik dat niet erg. Het gaat steeds beter met mijn enkel.”

De Nederlandse clubs zijn allang van het Europese voetbaltoneel weggevaagd. Een aantal Nederlandse spelers in buitenlandse dienst bereikte deze week toch de kwartfinales. In de Champions League keken Mark van Bommel, Arjen Robben (beiden Bayern München), Robin van Persie (Arsenal), Edwin van der Sar (Manchester United) en Wesley Sneijder (Internazionale) uit naar de loting van vandaag. In de Europa League drongen ook Dirk Kuijt en Ryan Babel door tot de laatste acht. Beiden hadden een basisplaats bij Liverpool dat het Franse Lille met3-0 versloeg. Steven Gerrard en Fernando Torres (twee keer) zorgden voor de treffers. Liverpool moest thuis een 1-0 nederlaag uit de heenwedstrijd goedmaken.

Fulham schakelde Juventus uit dat zich al veilig waande na een 3-1 zege in Turijn. De Italiaanse ploeg, die Ajax elimineerde, verliet in een vroeg stadium roemloos de Europa League na een 4-1 nederlaag.

    • Erik Oudshoorn