Gormley nu op daken New York

De mannen staan bovenop wolkenkrabbers, zo dicht mogelijk bij de rand. Ze kijken de verte in, lijken te willen springen.

Maar vrees niet, zo laat de New Yorkse politie officieel weten, geen van de 31 mannen wil springen en zelfmoord plegen. De gedaantes zijn van gietijzer en glasvezel, het is kunst.

De installatie van de Britse kunstenaar Antony Gormley wordt vandaag officieel geopend maar heeft al voor zoveel verwarring gezorgd dat de politie het noodzakelijk achtte burgers gerust te stellen. Dat is exact wat de kunstenaar wilde bereiken. „Ik weet niet wat er gaat gebeuren, hoe het eruit zal zien, aan zal voelen”, zo laat Gormley via de organisatie van de tentoonstelling weten, „maar ik wil met de stad en met de gewaarwordingen van de mensen spelen. Het is de bedoeling dat de beelden zo dicht mogelijk bij de rand van de gebouwen komen.”

De tentoonstelling heet Event Horizon was eerder in Londen en twee jaar geleden in Rotterdam te zien en opent volgende week vrijdag in New York. Tot in het najaar moeten er tientallen mannenfiguren op daken, op hogere verdiepingen en ook op stoepen van Manhattan staan. Ze zijn koperkleurig, 1,80 meter groot en beelden naakte mannen uit. Eentje kijkt van de 26ste verdieping van het Empire State Building naar beneden.

New Yorker Suzanne Berman, een willekeurige voorbijganger en daarmee exact Gormley’s beoogde publiek, is een van de eersten die een figuur opmerkt. „New York was ooit het centrum van kunstexperimenten; elk project dat weer tot nadenken stemt is welkom.”

Ze begrijpt dat de combinatie van de mogelijk springende figuren en de aanslagen van 11 september 2001 slecht kan vallen. „Ik dacht al: het is net of hij naar de plek van de Twin Towers staat te kijken.”

Ter geruststelling heeft de politie toegezegd uit te rukken na elke melding van een springer op het dak. Ook al betreft het een pand waar een gietijzeren figuur van Gormley op staat.