Gemeenten mogen DE-koffie weren

Koffie en thee van Douwe Egberts is niet duurzaam genoeg. Dat is althans de conclusie van de voorzieningenrechter in Alkmaar die het bedrijf gisteren in het ongelijk stelde in een procedure tegen de gemeenten Alkmaar en Den Helder.

Douwe Egberts spande een kort geding aan tegen de gemeenten, omdat het bedrijf vindt dat het ten onrechte op voorhand wordt uitgesloten voor de aanbesteding van een koffie- en theecontract, omdat de gemeenten alleen leveranciers toelaten die met het Fair Trade-keurmerk van Max Havelaar zijn gecertificeerd. Douwe Egberts voert een ander duurzaam keurmerk, Utz Certified.

Nico Roozen, directeur van Solidaridad, noemt de rechterlijke uitspraak een „juridische dwaling”. Roozen, in 1998 zelf oprichter van Max Havelaar, zegt dat het Utz-keurmerk „een veel grotere bijdrage levert aan verduurzaming” dan het Max Havelaar-keurmerk. Volgens Roozen heeft Max Havelaar weliswaar een voortrekkersrol gespeeld, maar is het in ruim twintig jaar tijd een nichespeler gebleven. Dat komt doordat het uitgaat van een gegarandeerde prijs voor boeren, ongeacht de kwaliteit of de herkomst van het product. Roozen noemt dit idee wat hij ooit zelf bedacht „mijn persoonlijke historische misvatting”. De werkwijze zou leiden tot bureaucratie en kleinschaligheid. Keurmerken als Utz, maar ook Rainforest Aliance en EKO, hebben een grotere invloed op de verduurzaming.

Algemeen directeur Gijs Weterings van Douwe Egberts is „teleurgesteld” in de uitspraak en beraadt zich nog op een hoger beroep. Zijn bedrijf is wereldwijd nummer drie in koffie en is bovendien de grootste inkoper van Utz-gecertificeerde koffie, vorig jaar ging het om 40 miljoen ton. Douwe Egberts streeft ernaar de volledige productie te verduurzamen. „Wij missen hierdoor de erkenning van onze jarenlange inspanningen.”

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Gemeenten mogen DE-koffie weren (19 maart, pagina 13) staat dat Douwe Egberts jaarlijks 40 miljoen ton Utz-gecertificeerde koffie inkoopt. Dat moet zijn 40 miljoen kilo in 2010.