Geen miljoenendeal, maar toch succesvol

De val van DSB Bank maakte dat de schaatsploeg op zoek moest naar een sponsor.

Betrokkenen zeggen dat bij de onderhandelingen destijds „rare dingen” zijn gebeurd.

Het logo dat op het hoofdkantoor van DSB Bank in Wognum stond. Nederland, wognum, 18 juli 2009, DSB Bank hoofdkantoor Dirk Scheringa Beheer ( DSB Groep ) financiele dienstverlener, " DSB Direct " ( kredietproducten ) met met merknamen als : Becam, Postkrediet, lenen.nl en Frisia Financieringen. Producten; Hypothecaire en consumptieve leen-, spaar, en verzekeringsproducten Foto: Peter Hilz

De succesvolle schaatsploeg van coach Jac Orie en olympisch kampioen Mark Tuitert is in oktober vorig jaar een lucratieve sponsorovereenkomst met het bedrijf ArboNed misgelopen. Onder druk van co-sponsor Mats, een bedrijf waarvan schaatsster Marianne Timmer en haar echtgenoot, doelman Henk Timmer, ambassadeur zijn, ketste de deal af. Dit zegt Henk Heetebrij, sinds 1999 manager van de DSB-schaatsploegen, waartoe de ploeg-Orie tot het faillissement van DSB behoorde. „Mats trok bij de onderhandelingen een te grote broek aan. Ze wilden te snel scoren met hun bedrijf.”

Na het faillissement van de bank van eigenaar Dirk Scheringa moesten de DSB-schaatsers en hun begeleiders op zoek naar een nieuwe werkgever. De langebaanploeg van coach Orie – met toppers als Timmer, Tuitert, Simon Kuipers, Stefan Groothuis, Margot Boer en Annette Gerritsen – vond een nieuwe sponsor in Control. Het bedrijf in interim-management betaalt echter aanzienlijk minder dan DSB, dat volgens betrokkenen ruim 2,5 miljoen in de ploeg-Orie stak. Mats werd voor één seizoen co-sponsor. Nu die laatste overeenkomst afloopt, is de ploeg ondanks een succesvol seizoen nog altijd naarstig op zoek naar een nieuwe co-sponsor. Orie dreigt intussen schaatsers kwijt te raken aan andere, rijkere commerciële teams als concurrent TVM.

Door de sponsorovereenkomst met Control raakten de schaatsers en begeleiders van de DSB-marathonploegen aanvankelijk zonder sponsor. Schaatsster Elma de Vries – die deel uitmaakte van de marathonploeg – vertelde onlangs in deze krant dat begin november „een groot bedrijf” bereid was om het DSB-schaatspakket in zijn geheel over te nemen, voordat sprake was van een deal met Control. Het gaat volgens betrokkenen om ArboNed – na ArboUnie het grootste Nederlandse bedrijf in arbodienstverlening – dat voor dit seizoen een bedrag van meer dan 3 miljoen euro wilde investeren met een optie voor meerdere jaren.

Het verhaal van De Vries wordt bevestigd door Heetebrij. Zonder de naam van het bedrijf te noemen, stelt hij dat het ging om „een grote partij” voor wie „geld geen probleem was”. In de tweede helft van oktober vond een cruciaal gesprek plaats in het stadion van voetbalclub AZ, waarbij behalve Heetebrij ook AZ-directeur Toon Gerbrands, Mats-eigenaar Rudwin Pieete, Henk Timmer en twee topmensen van ArboNed aanwezig waren. „Wij hebben oriënterende gesprekken gevoerd over sponsoring”, geeft een woordvoerder van ArboNed toe. „Wij hebben uiteindelijk besloten om het niet te doen omdat het niet binnen de ontwikkeling van ons bedrijf paste.”

Volgens Heetebrij ging het om meer dan oriënterende gesprekken. „Ik hoorde pas een uur van tevoren om welke partij het ging. De chief operational officer en chief financial officer waren aanwezig. Ze wilden voor langere tijd in de schaatssport.” Het kwam niet tot een overeenkomst omdat Mats te veel druk op het onderhandelingsproces zette, zegt Heetebrij. Mats-directeur Pieete en compagnon Timmer wilden voor relatief weinig geld hun naam op het pak en eisten binnen een paar dagen een getekend contract. „De nieuwe sponsor was voor Mats belangrijk, maar Mats zelf was nog belangrijker.”

Mats-directeur Pieete ontkent de lezing van Heetebrij. „Wij zijn gebeld door Heetebrij en Gerbrands dat zij een nieuwe sponsor hadden. Op verzoek van Heetebrij zijn Henk Timmer en ik aanwezig geweest bij het gesprek met ArboNed, om te kijken of Mats een rol kon spelen. Dat ging verder dan oriënterende gesprekken, er zijn concrete afspraken gemaakt. ArboNed wilde voor dit seizoen de langebaan- en de marathonploeg sponsoren. Het is afgeketst omdat ArboNed meldde dat ze later dit jaar een naamsverandering zou ondergaan. Dat zou geen handige timing zijn. Daarna is Control de nieuwe sponsor geworden en is Mats bijgesprongen als co-sponsor. Waarbij wij vanaf het begin hebben aangegeven dat we per 1 mei 2010 zouden terugtreden.”

Volgens meerdere betrokkenen uit de schaatswereld en bij de ploeg-Orie, die niet met hun naam in de krant willen, zijn bij de onderhandelingen in oktober en november meer „rare dingen” gebeurd. Ook verzekeringsbedrijf Menzis was in beeld als sponsor, maar haakte naar verluidt af wegens conflicterende belangen met bondssponsor Aegon. Desondanks kende de Control-ploeg een uitstekend seizoen, met olympisch goud voor Tuitert, zilver voor Gerritsen en brons voor Laurine van Riessen. Om hen te behouden, moet de ploeg op korte termijn een co-sponsor vinden. „Het zal om een bedrag van rond de zes ton gaan”, schat sportmarketeer Ron Mulder. „In de huidige markt zal het niet meevallen om voor dat bedrag een co-sponsor te vinden.”

    • Maarten Scholten
    • Danielle Pinedo