Extra pensioen ex-topman ING

Bank en verzekeraar ING heeft vorig jaar een extra bedrag voor vroegpensionering van ruim 1,35 miljoen euro betaald aan zijn voormalige bestuursvoorzitter Michel Tilmant. Dat blijkt uit de toelichting van een woordvoerder op het gistermiddag gepubliceerde jaarverslag van ING.

Tilmant vertrok op 26 januari 2009 op het moment dat de Nederlandse overheid een tweede steunactie voor ING moest ondernemen. „De heer Tilmant heeft besloten vanwege zijn persoonlijke conditie ING te verlaten”, zei voorzitter Jan Hommen van de raad van commissarissen van ING vorig jaar op de aandeelhoudersvergadering. In het jaarverslag over 2008 maakt ING geen melding van financiële afspraken of toezeggingen die bij het vertrek van Tilmant zijn gemaakt.

De voormalige bestuursvoorzitter is tot 1 augustus 2009 doorbetaald (789.000 euro salaris).

Zijn opvolger als bestuursvoorzitter Jan Hommen zal met terugwerkende kracht per zijn benoeming op 27 april 2009 betaald worden conform het nieuwe beloningsbeleid, waarmee de aandeelhouders op de komende vergadering op 27 april nog akkoord moeten gaan. Hij werkte vorig jaar officieel voor nul euro.

Als bestuursvoorzitter gaat Hommen ruim 1,35 miljoen euro verdienen, een bedrag dat Tilmant ook ontving. De andere bestuurders gaan in vast salaris 13 procent omhoog ten opzichte van 2009 naar 750.000 euro per persoon.

De commissarissen van ING verantwoorden de verhoging in het jaarverslag met een verwijzing naar de CAO-loonstijgingen voor de reguliere medewerkers de afgelopen zeven jaar die maar zeer ten dele ten goede waren gekomen aan de bestuurders. In het beloningsbeleid is een kleiner percentage (maximaal 100 procent van het salaris) ingeruimd voor prestatiebonussen.