Ellie Goulding

Freek de Jonge Foto Ringel Goslinga

Lights

cd pop ***

Ze is door een reeks prominenten uit de Britse muziekwereld op de BBC uitgeroepen tot ‘het talent van 2010’. Maar of zangeres/gitarist Ellie Goulding die belofte kan waarmaken, is twijfelachtig.

Slecht klinkt debuutalbum Lights allerminst. Goulding is van oorsprong een singer/songwriter, die iets anders dan meisje-met-gitaar-liedjes wilde. Ze ging daarom naar onder anderen producer Frankmusik, die een dikke elektronische laag over haar liedjes legde. Hier en daar werden een harp en een piano toegevoegd en dat alles, gecombineerd met de lieflijke, feeërieke stem van Goulding, leidde tot een aantal sprankelende popsongs. Toch heeft Goulding er moeite mee de aandacht het hele album vast te houden. Daarvoor is de productie te glad, liggen de liedjes te gemakkelijk in het gehoor. De noodzakelijke ruwe rand ontbreekt.

Begin dit jaar maakte Ellie Goulding nog indruk, met een showcase op het Groningse festival Eurosonic. Daar stond een feestende ‘lady-lectro’, een spetterende verfrissing. Maar het is de vraag of haar debuutalbum genoeg opmerkelijke songs bevat om een optreden dat langer duurt dan het gebruikelijke halfuurtje van een showcase spannend te houden. Aan het eind van dit jaar zullen we zien hoeveel mensen haar liedjes kunnen meeneuriën.

Yaël Vinckx

    • Yaël Vinckx