Economie kort

Bankier fraudeerde om overheidssteun binnen te halen

Door een onzer redacteuren

New York. Sommige Amerikaanse bankiers doen deze crisis veel om overheidsgeld binnen te halen. Een van hen, Charles J. Antonucci senior, ging zelfs zover dat hij er nu voor gearresteerd is. Voor zijn pogingen het voortbestaan van zijn bank te garanderen, wacht hem mogelijk een gevangenisstraf van 260 jaar. De bankdirecteur heeft op het hoogtepunt van de kredietcrisis boekhoudkundige trucs uitgehaald om de indruk te wekken dat zijn bank er beter voorstond dan het geval was. Zo wilde hij aanspraak maken op 11 miljoen dollar aan overheidsgeld. Antonucci was de baas van de New Yorkse Park Avenue Bank en is gearresteerd op verdenking van onder meer boekhoudfraude en verduistering. Hij is de eerste bankier die strafrechtelijk vervolgd wordt wegens poging tot oplichting van het overheidssteunprogramma Tarp, dat bedoeld is voor banken die gezond genoeg geacht werden om de crisis te overleven.

N-Korea executeert geldhervormer

Seoul. In Noord-Korea is een hoge partijfunctionaris geëxecuteerd die leiding heeft gegeven aan de recente geldhervorming in het land. Pak Nam-gie, chef van het departement van planning en financiën van de leidende arbeiderspartij, is aflopen week door een vuurpeloton in de hoofdstad Pyongyang ter dood gebracht. Dit meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van anonieme bronnen. Eind vorig jaar ‘revalueerde’ het stalinistische regime de nationale munt, de won, in een poging de inflatie te beteugelen en greep te krijgen op de ontluikende vrije markt. De geldzuivering, die gepaard ging met de plotselinge introductie van nieuwe bankbiljetten, heeft geleid tot sociale onrust en een verslechtering van de voedselsituatie in het land. Veel Noord-Koreanen denken dat hij is gebruikt als zondebok voor een misstap van het regime die negatieve invloed heeft op het plan van leider Kim Jong-il om de macht over te dragen aan zijn jongste zoon Kim Jong-an. (AP)

Milaan sleept vier banken voor rechter

Door een onzer redacteuren

Rome. Vier internationale banken en elf bankiers zullen in mei in Milaan terechtstaan wegens oplichting van de gemeente Milaan voor 100 miljoen euro. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om derivatenfraude. De banken zouden de gemeente in 2005 helpen bij een voordelige financiering van de schulden met behulp van derivaten. Milaan wilde met de zogenoemde swaps (ruiltransacties) de hoge kosten van een schuld van 1,68 miljard drukken, met name door de hoge vaste rente op de schuld via derivaten om te zetten in een lagere variabele rente. Maar de bankiers (en twee hoge ambtenaren van de gemeente die ook zijn aangeklaagd) zouden de hoge afsluitkosten van het pakket „doelbewust” hebben genegeerd. De aangeklaagde banken zijn UBS, JP Morgan, Deutsche Bank en de eveneens Duitse DePfa Bank. Ze zouden de derivaten ook boven de marktprijs aan de gemeente hebben verkocht. De gemeente Milaan zal als civiele partij een schadevergoeding eisen van de banken.

Vertrokken topman ING verdiende flink

AMSTERDAM. Michel Tilmant, de vorig jaar januari opgestapte topman van ING, was in 2009 nog wel de grootste verdiener in het bestuur van de bankverzekeraar. Dat blijkt uit het jaarverslag van het concern. Tilmant trad op 26 januari 2009 al af, maar bleef nog tot augustus op de loonlijst. Hij kreeg deze periode een salaris van in totaal 789.000 euro. Verder betaalde ING 213.000 euro aan pensioenpremie voor de Belg. Tilmant kreeg voor zijn voortijdig terugtreden als topman ook nog een vertrekpremie mee in de orde van één keer zijn jaarsalaris ofwel 1,35 miljoen euro. ING was in 2009 veel minder geld kwijt aan personeelskosten voor het bestuur. Dat had onder meer te maken met vermindering van het aantal bestuursleden. Ook kreeg de huidige bestuursvoorzitter, Jan Hommen, in afwachting van nieuw beloningsbeleid, helemaal geen salaris uitbetaald. ING heeft wel een bedrag opzij gezet om hem zijn salaris over 2009 alsnog uit te keren. (ANP)