Duitse generaal: offensief in Kunduz

De NAVO-missie ISAF zal dit jaar een groot offensief uitvoeren tegen de Talibaan in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Dat heeft de Duitse generaal Bruno Kasdorf gisteren gezegd tegen de Duitse tv-zender ARD. Duitsland heeft 4.300 militairen in Noord-Afghanistan.

Het zwaartepunt van de strijd in Afghanistan ligt in de zuidelijke provincies Helmand en Kandahar, en in het oosten van het land. Sinds ruim een jaar verslechtert de situatie ook snel in de noordelijke provincies Kunduz en Baghlan. De Talibaan hebben daar hele districten in handen gekregen.

Kasdorf zei dat de operatie in Kunduz in omvang „vergelijkbaar” zal zijn met het offensief in het zuidelijke Marjah, waar 15.000 militairen zijn ingezet. Maar een ISAF-woordvoerder in Kabul zei tegen persbureau AFP dat de operatie vergelijkbaar wordt in de aard, niet in de omvang. ISAF bereidt ook een operatie voor om de stad Kandahar veilig te stellen, de belangrijkste tegen de Talibaan sinds het begin van de oorlog.

Twee hoge medewerkers van het Duitse ministerie van Defensie die na een raketaanval in Kunduz werden ontslagen, hebben gisteren in de Bondsdag ontkend dat ze hierover informatie achterhielden. Daardoor kan minister van Defensie Zu Guttenberg in de problemen komen. Hij ontsloeg hen wegens achterhouden van informatie.