Duel in de Leesclub

Er mogen dan negenhonderdduizend exemplaren van het boekenweekgeschenk zijn uitgeleverd, Duel van Joost Zwagerman geeft geen aanleiding voor brede discussies. Het loopt althans geen storm op de NRC Leesclub-site, waar bij de recensie van Arnold Heumakers vier discussiebijdragen plus een handvol reacties staan. ‘Fijn boek’ zegt Meidje van Maris. ‘Ik heb het boekje uitgelezen in een sneltreinvaart, letterlijk en figuurlijk’, schrijft Esther van Bijsterveld; ‘de intrige was vermakelijk, en Zwagerman doet met kennis van zaken de tragiek uit de doeken van de stand van de kunst in de 21ste eeuw.’ Hoewel ze ook een gebrek aan ‘eigenheid en verbeelding’ bij de auteur constateert, vindt ze Duel toch een ‘geslaagd boekenweekgeschenk’. Een anonieme reacteur ziet ‘een opvallende overeenkomst’ met de roman De kunstroof van Ian Rankin, ‘namelijk het naschilderen van een kunstwerk en het verwisselen van origineel en kopie om er zelf beter van te worden.’ De discussie gaat verder op www. nrcboeken.nl/leesclub.

Redactie NRC Handelsblad Boeken

    • Nrc Handelsblad Boeken