DSB-schaatsploeg liep deal met nieuwe sponsor mis

De succesvolle schaatsploeg van coach Jac Orie en olympisch kampioen Mark Tuitert is in oktober vorig jaar een lucratieve sponsorovereenkomst met het bedrijf ArboNed misgelopen.

De ploeg verkeert nu in financiële problemen en dreigt schaatsers kwijt te raken aan de rijkere TVM-ploeg, de formatie waarvan drievoudig wereldkampioen en olympisch kampioen Sven Kramer de kopman is.

Onder druk van co-sponsor Mats, een bedrijf waarvan schaatsster Marianne Timmer en haar echtgenoot Henk Timmer ambassadeur zijn, ketste de deal af, zegt Henk Heetebrij, voormalig manager van de DSB-schaatsploegen, waartoe de ploeg-Orie tot het faillissement van DSB behoorde. Dit wordt door verschillende betrokkenen bevestigd.

„Mats trok bij de onderhandelingen een te grote broek aan”, zegt Heetebrij aan de vooravond van het laatste schaatstoernooi van het jaar, de WK allround in Heerenveen. „Ze wilden te snel scoren met hun bedrijf.”

Na het faillissement van de bank van Dirk Scheringa moesten de DSB-schaatsers en hun begeleiders op zoek naar een nieuwe werkgever. De langebaanploeg van coach Orie (met Timmer, Tuitert, Simon Kuipers, Stefan Groothuis, Margot Boer en Annette Gerritsen) vond vlak voor het begin van het schaatsseizoen een nieuwe sponsor in Control. Het bedrijf in interim-management betaalt echter aanzienlijk minder dan ArboNed in de ploeg wilde steken. Naar verluidt zou het om een bedrag van ruim 3 miljoen euro gaan. DSB stak als sponsor ruim 2,5 miljoen in de ploeg van Orie.

Mats werd voor één seizoen co-sponsor. Nu die laatste overeenkomst afloopt, is de ploeg ondanks een succesvol seizoen nog altijd naarstig op zoek naar een nieuwe co-sponsor.

Schaatssponsor: pagina 11

    • Maarten Scholten
    • Danielle Pinedo