De wachtkamer van dokter Ruit

Het maakt hem niets uit dat sommige patiënten geen geld voor een behandeling hebben. De Nepalese dokter Sanduk Ruit streeft ernaar alle slechtzienden die naar zijn praktijk in Hetauda, veertig kilometer van Katmandu, komen, te helpen. Deze patiënten staan in de rij om hun oogverband te laten verwijderen. Dokter Ruit werkt niet op afspraak, je kunt slechts aansluiten in de lange rij. De oogchirurg heeft naar eigen zeggen al drie tot vier miljoen mensen op deze manier behandeld. De gevestigde medische wereld had aanvankelijk kritiek op zijn manier van werken. Het zou onhaalbaar en ondoordacht zijn. Maar in 2006 won Ruit de Ramon Magsaysay Award, een prestigieuze Aziatische prijs die ook wel wordt vergeleken met de Nobelprijs voor de Vrede. Ruits manier van werken is zo succesvol dat artsen in andere arme landen patiënten ook zonder afspraak behandelen.