Dat warme gevoel

De Grote Leider Jan Peter Balkenende reageert soeverein op de geruchten die op fluistertoon suggereren dat er vermoedens zijn van eventuele twijfel bij zijn achterban over zijn leiderschap. Eergisteren toog hij naar de historische stad Assen om met twee klinkende volzinnen een eind te maken aan eventueel gemor en zijn van God gegeven natuurlijke leiderschap te herbevestigen. En dit is wat hij zei: „Het CDA is een partij die alles onder ogen ziet. Een volwassen partij die volwassen discussies voert.” De enige vraag die na deze schitterende woorden nog rest is wat hij er eigenlijk mee heeft bedoeld. Zou hij bedoelen dat het CDA een partij is die bereid is onder ogen te zien dat hij de enige premier is in de geschiedenis van ons land die vier opeenvolgende kabinetten voortijdig heeft zien vallen? Dat er daarbij telkens sprake was van gebrek aan regie van zijn kant? Dat de partij de jongste verkiezingen op desastreuze wijze heeft verloren? Dat de partij nu nog verder wegzakt in de peilingen mede dankzij de subliem geregisseerde leiderschapswisseling bij de PvdA? Zou hij bedoelen dat het CDA een partij is waarin geen kinderachtige discussies worden gevoerd, maar de echte vragen ter tafel komen, zoals de vraag of hij wel een goede premier is geweest?

De partijbijeenkomst in Assen leverde ook twee boeiende metaforen op. Het CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vergeleek de premier met een lang draaiend computerprogramma dat kan worden geüpdatet en aangepast aan nieuwe tijden: Balkenende 2.0. Hij vergeet dat het zittende rompkabinet wordt geleid door Balkenende 5.0. En de bugs van de vorige vier releases zijn nog steeds niet verholpen.

Nog mooier was de metafoor van een moedige tegenstander. De twijfelende CDA-boerin Annie Schreijer-Pierik vergeleek de premier met een afgedragen zomerjurk: „Na jarenlang hetzelfde te hebben gedragen, wil je wel eens iets anders.” Dat is inderdaad het eerste waaraan ik denk zodra ik de harkerige gestalte van Balkenende voor mij zie: een fladderend zomerjurkje.

Maar de allermooiste uitspraak was van Henk van Hooft, wethouder in Assen: „Balkenende weet nog steeds dat warme gevoel over te brengen.”

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer