Boevrouw kan vies koken

Illustratie uit Het boeboek door Imme Dros & Harrie Geelen

Imme Dros en Harrie Geelen: Het boeboek. Querido, 40 blz, € 13,95. 3+

Het kopen van van Het boeboek van Imme Dros en Harrie Geelen heeft gevolgen. Het gaat over schrikken en geluiden die je ook leuk kunt nadoen. Maar er zijn nog meer redenen het boek in huis te halen. Het boeboek is namelijk een prentenboek vol schatten, zowel in tekst als in beeld. De vleermuizen in de kelder en een zwarte kat met samengeknepen ogen geven even een heerlijke rilling en verder dompelen Dros en Geelen je onder in prachtige en kleurige gekkigheid. Ze zetten de wereld op zijn kop en draaien die ook weer een slag terug. ‘De boevrouw kon vies koken’, schrijft Dros bijvoorbeeld – als reden waarom het goed met boeman en boevrouw gaat; boeman steekt gelukzalig snuivend zijn neus in de luchten die uit de pan komen.

Zij wonen in een ‘scheef, gezellig griezelhuisje’ waar de wind ‘knus door de kieren’ giert. Eén rimpel is er in hun bestaan: de boevrouw schrikt van de raarste dingen, een vallende speld bijvoorbeeld, maar vooral van boeman, als die om een hoek kijkt of zachtjes komt aanlopen.

Daar moet een oplossing voor komen. Het verhaallijntje doet er minder toe, het heerlijkst zijn de tekeningen van Geelen, die ongeveer het hele kleurenpalet en uiteenlopende stijlen heeft benut. Tegen de wit-zwart gespikkelde lucht vliegen kleurige vogels die doen denken aan Corneille. De hond voor de poort is een gemenig, kleurig geaquarelleerd beest. Op zolder huizen dan ineens krantenpapieren spoken en hun huis van luciferhoutjes staat tegen een knalgele lucht knusheid uit te stralen.

Geelen schiep een prachtige boeman en boevrouw, hij met de norsheid in zijn gezicht gestanst, zij met piekhaar en een venijnige neus. Maar alsof ze hun eigen boemens-zijn niet geloven, staat op al hun kleren heel groot ‘boe’. Het bloemetjesbehang is gelardeerd met doodshoofdjes. Dat, en al die fascinerende geluiden, aguu, huuu, waahaa, aaarch, fffsss, maken dit tot een onweerstaanbaar boek.

    • Simone van Driel