boekberichten

Milleniumtrilogie wordt nu ook in Hollywood verfilmd

De Amerikaanse filmmaatschappij Columbia gaat de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson verfilmen. Dat heeft de broer van de in 2004 overleden Zweedse schrijver en journalist bekendgemaakt. In Zweden werden twee van Larssons boeken al verfilmd (Mannen die vrouwen haten en De vrouw die met vuur speelde), maar nu krijgen Larssons thrillers dus ook een Hollywoodversie. De boeken van Larsson (met in de hoofdrollen de onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist van het tijdschrift Millennium en de jonge, tegendraadse computerhacker Lisbeth Salander) zijn wereldwijd een succes. Al meer dan 25 miljoen exemplaren werden ervan verkocht. Ook de films waren in Europa een succes. Dezer dagen verschijnt in het Nederlands ook de biografie Mijn vriend Stieg Larsson van journalist en ex-collega Kurdo Baksi.

Uphill Battle koopt SchaduwSchrijvers

Uphill Battle boekpromotie heeft SchaduwSchrijvers overgenomen. SchaduwSchrijvers is een website waar auteurs hun boeken digitaal kunnen publiceren. Het vijf jaar geleden opgerichte Uphill Battle is een bedrijf dat auteurs begeleidt en boeken promoot. Het geeft onder meer De Boekenkrant uit. „SchaduwSchrijvers had een auteursrechtelijk conflict over een e-book en wilde er daarom mee ophouden”, licht Jan Louwers, directeur van Uphill Battle toe. „Dat vonden we zonde. SchaduwSchrijvers is voor ons een verbreding van het bedrijf. We willen de hele keten, van auteur tot lezers, omvatten. Digitaal publiceren is pionierswerk waar we nog veel over moeten leren.” Welk bedrag met de overname is gemoeid, wil Louwers niet bekendmaken. „SchaduwSchrijvers heeft geen omzet. Maar wel waarde. Duizenden auteurs en lezers zijn er actief.”

Hoeveel filmpjes mag een boek hebben?

Er is een nieuw strijdpunt in het gevecht om de rechten voor e-books, en het is te danken aan Apple dat het nu actueel is. Terwijl e-readers tot nu toe niet meer probeerden dan het lezen van een boek zo eenvoudig mogelijk te maken, is de iPad van Apple een apparaat dat tot meer in staat is en zodoende muziek en filmpjes kan toevoegen. Zo kun je boeken aankleden alsof het websites zijn. Als vorm lijkt de vernieuwende waarde beperkt, maar Amerikaanse uitgevers en agenten zijn in discussie verwikkeld: van wie zijn de uitgebreide e-bookrechten? Hoeveel filmpjes mag een boek bevatten voordat de filmrechten in het geding komen? Zijn het nog wel verschillende dingen? De agenten verkopen het liefst de rechten afzonderlijk, de uitgevers daarentegen niet. „Uitgevers willen alle rechten het liefst in één keer vangen, maar als het niet langer op een boek lijkt, valt het niet onder de bestaande rechten”, aldus Jim Gill van United Agents.

Atwood schaamteloos in ijshockeymusical

Op het weblog van de Canadese auteur Margaret Atwood stond vorige week een verrassend item over een verzameling foto’s vanaf de set van de verfilming van Score. A Hockey Musical. Atwood heeft een rolletje in de ijshockeyfilm: ‘Ik heb gezongen, schaamteloos als ik ben’. De film gaat over een ijshockeytalent wiens intellectuele moeder (gespeeld door Olivia Newton-John) het moeilijk heeft met het gebied waarop haar zoon roem verwerft. Atwood speelt zichzelf. De film gaat op 22 oktober in première.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.be