Blauwvistonijn blijft te koop

Er komt geen ban op de internationale handel in de met uitroeiing bedreigde Atlantische blauwvintonijn. Een voorstel hiertoe werd gisteravond verworpen door de CITES-conferentie van de Verenigde Naties in Doha (Qatar), ondanks het feit dat de populatie van de vis aan alle criteria voldoet om de internationale handel te verbieden. „We zijn enigszins in een shock”, verklaarde woordvoerder Gemma Parks van het WWF. „De kortetermijnbelangen van de handel hebben het opnieuw gewonnen van het behoud van diersoorten en de wetenschappelijke criteria.” Onder natuur- en zeebeschermingsorganisaties was de afgelopen maanden de hoop gegroeid dat tweederde van de aanwezige landen een internationale handelsverbod wilde invoeren. Gisteravond, tijdens een geheime stemming die op voorstel van Libië werd gehouden, werd met 72 tegen 43 stemmen het handelsverbod verworpen. Dit is vooral een grote overwinning voor Japan. Met veruit de grootste delegatie – circa vijftig leden – was Japan sinds de opening van de conferentie afgelopen zaterdag intensief in de weer met een lobby tegen het handelsverbod. De Atlantische blauwvintonijn wordt voor meer dan 80 procent geëxporteerd naar Japan, waar de vis een geliefd ingrediënt voor de sushi en sashimi vormt. Behalve Japan stemden ook China, Tunesië en Libië tegen. (NRC)