Auschwitz-overlevende Veil onsterfelijk in Académie

Ex-minister, eerste voorzitter van het Europese parlement en voormalig gedeporteerde Simone Veil is gisteren als zesde vrouw sinds 1635 toegetreden tot de Académie française.

Zij behoort nu tot de 719 „onsterfelijken” die door de eeuwen heen gekozen zijn om de Franse taal te bewaken. Veil werd in november 2008 door haar 39 collega-onsterfelijken gekozen in de zetel van de zeventiende-eeuwse dichter Racine. Gezondheidsproblemen beletten de 82-jarige Veil haar plaats eerder in te nemen.

De toetredingsplechtigheid werd gistermiddag rechtstreeks uitgezonden door de Franse televisie. Simone Veil geldt als een van de meest geliefde Fransen, die als feminist en humanist groot moreel gezag opbouwde.

In 1975 voerde zij als minister van Gezondheid het recht op abortus in, ondanks felle weerstand van de meeste van haar mannelijke collega-politici. Tussen 1979 en 1982 werd zij door de leden van het Europese parlement als eerste voorzitter gekozen. De Franse president Giscard d’Estaing had haar naar voren geschoven als symbool van het verenigde Europa. Veil, afkomstig uit een Franse joodse familie, bracht een deel van de Tweede Wereldoorlog door in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Veil memoreerde haar verleden gisteren door onder meer haar deportatienummer aan te laten brengen op het zwaard dat zij als onsterfelijke in beheer heeft. In haar toespraak onderstreepte zij als lid van Académie aan een toekomst van broederschap te willen werken.

Leden van de Académie Française worden doorgaans gekozen om hun literaire verdiensten. Veil publiceerde in 2007 haar autobiografie Une Vie dat een groot verkoopsucces werd.