'Advocaat onderhandelt met Russische bond'

Dick Advocaat, trainer bij zowel AZ als het Belgische voetbalelftal, wordt mogelijk bondscoach van Rusland. Volgens het Russische dagblad Sport Ekspress zijn de onderhandelingen over de opvolging van Guus Hiddink in een „beslissend stadium” beland. Advocaat en voorzitter Sergej Foersenko van de Russische Voetbalunie (RFS) hebben „permanent contact over de details”, aldus de krant.

Met een eventuele benoeming van Advocaat wordt ook de strijd tussen verschillende industriemagnaten beslecht. Sinds Rusland zich niet wist te plaatsen voor het WK is de macht in de RFS overgenomen door het staatsgasbedrijf Gazprom.

Industriebaron Roman Abramovitsj, die eerder Hiddink als bondscoach had aangesteld voor een jaarsalaris van 7 miljoen euro, verloor zijn greep op de bond. Na de uitschakeling door Slovenië moest bondsvoorzitter Vitali Moetko – ook minister van Sport die nu wegens de slechte prestaties bij de Olympisch Winterspelen onder vuur ligt van president Medvedev en premier Poetin – ontslag nemen.

Hij werd opgevolgd door Foersenko, een telg uit de voormalige Sovjetelite en topmanager van Gazprom. Het gasbedrijf is grootaandeelhouder van voetbalclub Zenit Sint-Petersburg, waar Advocaat tussen 2006 en 2009 successen boekte. Foersenko was in die jaren bestuursvoorzitter.

Advocaat ontkende gisteren tegenover De Telegraaf dat hij officieel is benaderd. „Maar ik heb wel begrepen dat mijn naam hoog op de lijst staat”, stelde hij. Ook zei Advocaat „een bijzondere relatie” te hebben met de nieuwe bondsvoorzitter Foersenko, door hun gezamenlijke periode bij Zenit Sint-Petersburg.

Philippe Collin, voorzitter van de technische commissie van de Belgische voetbalbond, maakt zich in Het Laatste Nieuws geen zorgen over een vertrek van Advocaat. „Voor mij is het duidelijk dat Advocaat bij ons blijft”, zei hij in de krant. „Advocaat heeft mij bevestigd dat hij bij ons blijft, dat is voor mij wat telt.”