Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Wetenschap

Waarom vinden mensen roken na seks zo lekker?

Iris Schouwenburg uit Rotterdam vraagt zich af waarom mensen graag roken na seks. „Roken na of in een stressvolle situatie begrijp ik, het is een vorm van tot rust komen. Maar na seks voelt de nood nog veel sterker en ik vroeg me af of daar een wetenschappelijke verklaring voor is.”

Eerst even dit: niet iedereen voelt de behoefte om na seks te roken. Alleen rokers hebben die. En daar is een verklaring voor, alhoewel er volgens Rik van Lunsen, arts-seksuoloog aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC), nooit wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.

Gerard Schippers, hoogleraar verslavingsgedrag aan het AMC en de Jellinek, heeft twee redenen voor de drang naar sigaretten na seks: „Het genotsaspect van een orgasme is een gevolg van de ontsnapping van neurotransmitters, die zorgen voor de signaaloverdracht tussen neuronen onderling. Het gaat met name om dopamines en endorfines. Die neurotransmitters komen ook vrij bij het roken, dankzij de nicotine. Met een sigaret probeer je het gevoel terug te halen. Je kunt dus zeggen dat het lekkere gevoel van roken vergelijkbaar is met dat van een orgasme.”

De andere reden heeft te maken met bloeddoorstroming, zegt Schippers. „Na een orgasme is de hartslag hoger en dus de bloeddoorstroming soepel. Dat zorgt ervoor dat de nicotine sneller wordt opgenomen in het brein. Op zo’n moment is het lastig voor rokers om de drang te negeren.”

Wat de behoefte ook nog kan versterken, zegt Rik van Lunsen, is de geschiedenis van tachtig jaar lang sigarettenreclames. „Die stoere, sexy Marlboro-cowboy op zijn paard, daar danken we de associatie roken en seks aan.”

Het ‘lekkere gevoel van seks herbeleven door middel van een sigaret’ is verklaarbaar, maar verstandig is het allerminst: The Journal of Urology publiceerde in 2001 een onderzoek waaruit bleek dat roken de kans op erectiestoornissen verdubbelt.