Waarnemend president Nigeria ontbindt kabinet

De waarnemend president van Nigeria, Goodluck Jonathan, heeft gisteren het voltallige kabinet ontbonden. Het is zijn eerste belangrijke maatregel sinds hij een maand geleden de macht overnam van de zieke president Umaru Yar’Adua.

„De waarnemend president geeft geen reden op voor de maatregel”, zei minister van Informatie Dora Akunyili. „Er is geen machtsvacuüm in de regering, aangezien permanente ministers de leiding zullen overnemen.” Ze zei dat Jonathan snel met een verklaring zou komen wie in het kabinet zitting zullen nemen.

Het oude kabinet bestond voornamelijk uit ministers die loyaal waren aan Yar’Adua, een moslim uit het noorden. Jonathan, een christen uit het zuiden, had wel enkele ministers een nieuwe positie gegeven.

Yar’Adua, die al lange tijd een slechte gezondheid heeft, is sinds november niet meer in het openbaar gezien. Hij werd drie maanden lang behandeld in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië voor een hartkwaal.

Op 9 februari wees het parlement Jonathan aan als waarnemend president. Twee weken later keerde Yar’Adua plotseling terug naar Nigeria. Hij werd in een ambulance naar het presidentieel paleis gebracht. Sindsdien is hij nog niet in het openbaar verschenen. (AP, Reuters)