VolkerWessels ziet omzet en winst dalen door de recessie

Net als alle concurrenten heeft ook bouwbedrijf VolkerWessels het afgelopen jaar veel last gehad van de moeilijke situatie in de bouwsector. De omzet en winst daalden in 2009. De winst van het bedrijf over 2009 kwam uit op 91 miljoen euro. In 2008 werd nog 145 miljoen euro winst gemaakt. De omzet daalde van 4,87 miljard euro in 2008 naar 4,41 miljard euro.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. VolkerWessels verwacht 2010 ook een moeilijk jaar wordt voor de bouwwereld. Voor de woningbouw verwacht het bedrijf dit jaar zelfs nog een slechtere situatie dan in 2009. De omzet zal dit jaar naar verwachting nog verder dalen. Door de slechte economische situatie wordt de nieuwbouw van bedrijfspanden, kantoren en bijvoorbeeld ziekenhuizen uitgesteld. Banken zijn volgens VolkerWessels veel minder bereid dit soort projecten te financieren.

Enkele delen van het bedrijf wisten wel betere resultaten te boeken. Door een groot aantal omvangrijke infrastructurele overheidsprojecten steeg de omzet van de divisies beton- en wegenbouw. VolkerWessels hoopt dit jaar ook nog een aantal spoedprojecten van de overheid binnen te halen.

Een ander gevolg van de crisis waar alle bouwbedrijven mee te maken krijgen is de toegenomen concurrentie. Ook VolkerWessels heeft daar last van. Veel bouwbedrijven hebben minder werk en proberen aanbestedingen te winnen door heel laag in te schrijven. De winstmarge op projecten is daardoor sterk gedaald.

Ondanks de gedaalde winst en omzet is bestuursvoorzitter Gerard van de Aast toch tevreden met de resultaten over 2009.