UniCredit gaat weliswaar vooruit, maar is er nog niet

Alessandro Profumo probeert er het beste van te maken. In 2009 heeft de topman van UniCredit de kapitaalbasis van de Italiaanse bank verstevigd, de balans ingekrompen en op de kosten bespaard. De prestaties in het vierde kwartaal waren verrassend goed. Maar UniCredit heeft vorig jaar slechts 1,7 miljard euro verdiend – minder dan de helft van het bedrag van 2008. En het tempo van het herstel zal waarschijnlijk zeer traag zijn.

UniCredit staat er beslist veel beter voor om zich in het landschap van ná de Europese bankencrisis te bewegen dan een jaar geleden. De bank heeft de balans met 11 procent laten krimpen en een tweede kapitaaluitbreiding binnen ruim een jaar heeft het kernkapitaal op een respectabele 8,5 procent gebracht. Profumo heeft tevens bezuinigd. De kosten zijn met 5,5 procent gedaald. De alom gevreesde inzinking in Midden- en Oost-Europa – waar UniCredit grote belangen heeft – is uitgebleven.

Maar Profumo kan niet rustig achteroverleunen. De rentemarges staan onder druk. Zonder een grote zakenbankdivisie kan UniCredit niet net als sommige Europese branchegenoten profiteren van de vrijwel ideale handelscondities in de obligatiesector.

De voornaamste zorg betreft echter de kredietkwaliteit. De cijfers hebben de hoop doen opleven dat op het terrein van de oninbare schulden het ergste achter de rug is, omdat de voorzieningen in de laatste drie maanden van 2009 lager waren dan in de voorgaande twee kwartalen. Maar het dekkingspercentage van UniCredit – het totaalbedrag dat opzij is gezet in verhouding tot de slechte leningen – is gedaald van 52,5 procent eind 2008 naar 46,1 nu. Dat duidt erop dat de voorzieningen dit jaar waarschijnlijk hoog blijven.

UniCredit heeft zijn dividendbetalingen hervat en 30 procent van de winst uitgekeerd. Dit kan, in combinatie met een koersstijging van de aandelen van 5 procent na de bekendmaking van de resultaten, leiden tot een vermindering van de druk van Italiaanse beleggers die niet blij zijn met Profumo’s plannen om de binnenlandse activiteiten van de bank te stroomlijnen. Maar het rendement op de aandelen bedroeg vorig jaar slechts 3,8 procent, wat betekent dat de winst moet verdrievoudigen voordat UniCredit zijn kapitaalkosten kan dekken. Nu de aandelen al worden verhandeld tegen een kleine premie ten opzichte van de boekwaarde, lijkt iedere verdere koersstijging beperkt te zullen blijven.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Peter Thal Larsen