Tweepartijenstelsel geeft burger niet meer invloed

De elke verkiezing terugkerende roep om een tweepartijenstelsel (Hans Hoogervorst, Opiniepagina, 16 maart) is ongeveer net zo slap als de jaarlijks terugkerende, vraag of zwarte piet nu racisme is of niet. Als een kiezer ergens geen directe invloed van krijgt, is het namelijk wel een tweepartijensysteem. De indruk wordt gewekt dat daarin afgerekend wordt met een eeuwige zoek naar coalities, en de nodige concessies daarvoor. Maar wat is er wezenlijk anders bij het opstellen van een partijprogramma van dergelijk zetelmonster en het maken van deze concessies? Niets.

Daarnaast wordt de politiek hierin reactief. Regering doet, oppositie roept dat het fout is, oppositie gaat regeren, doet het fout, etc. Slechts voor een kortetermijnvisie is dit een bevredigend systeem.

Nee, juist in de politieke pluriformiteit ligt de kracht van ons systeem. Het gaat erom dat mensen trachten jouw boodschap over te brengen, het gaat niet om een allesomvattende partijkreet waarmee ze op de meeste stemmen kunnen rekenen. De boodschap kan dan effectiever en duidelijker gesteld worden.

Of ze slagen in het één op één overbrengen van de boodschap is van ondergeschikt belang. De kans dat jouw specifieke mening precies overeenkomt met die van het zetelmonster is namelijk nog veel kleiner.

Jaap Maarleveld

Middelburg

    • Jaap Maarleveld