Sold in Holland

Een bedrijf uit Almelo zorgde deze week voor de grootste beursgang van dit jaar in New York. Sensata, een industrieel bedrijf dat sensoren voor onder meer auto’s fabriceert, haalde 569 miljoen dollar binnen met de verkoop van 18 procent van zijn aandelen. Het bedrijf werd daardoor gewaardeerd op 3 miljard dollar.

Sensata geldt nu als een van de drie geslaagde beursgangen dit jaar in Amerika. Met een prijs van 18 dollar per aandeel bleef het binnen de door banken vastgestelde bandbreedte. In de VS hebben dertien bedrijven hun aandelen toch maar onder de minimumprijs verkocht, acht beursgangen zijn uitgesteld.

Een klein onbekend pareltje van de Nederlandse industrie in Twente? Ooit werkten in Almelo 1.100 mensen. Nu zijn het er nog zo’n 200. Productie is uit Twente verplaatst naar lagelonenlanden door het bedrijf dat tot 2006 een divisie was van het veel bekendere Texas Instruments.

Sensata is dan ook minder Nederlands dan de plaatsaanduiding in het persbericht doet vermoeden. Het grootste deel van het bedrijf zit, net als het Amerikaanse management, in de VS. Eigenaar is het Amerikaanse opkoopfonds Bain Capital. De Nederlandse trots zit vooral in de gunstige fiscale faciliteiten, waardoor formeel het hoofdkantoor gevestigd is in Almelo. Daardoor zal de beursgang van Sensata ongetwijfeld weer meegenomen worden in alle overzichten van buitenlandse investeringen en desinvesteringen van Nederlandse bedrijven.

Op het eerste gezicht zou dat ook kunnen gelden voor de verkoop van modehuis Tommy Hilfiger voor 2,2 miljard euro aan concurrent Phillips -Van Heusen (eigenaar van onder meer Calvin Klein). Weliswaar zit de koper al 134 jaar in New York en woont de naamgever en chief designer van de nieuwe aanwinst in een paleis vlakbij de Big Apple. Maar het echte hoofdkantoor van Hilfiger staat aan de Stadhouderskade in Amsterdam. Met de Nederlander Fred Gehring als directeur. Als Europees hoofdkantoor voor alle merken zal het behouden blijven.

De opbrengsten van de verkoop gaan naar de Britse eigenaar Apax, ook een opkoopfonds. Het is daarom de vraag of de transactie de overzichten haalt. Hilfiger staat weer geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden.

Zo zal de exitdrang van opkoopfondsen dit jaar veel onbekende effecten hebben op de overzichten van investeringen en desinvesteringen in Nederland. In 2009 was er nog niets van te zien. Juist deze week publiceerde De Nederlandsche Bank zijn overzicht. De investeringen en desinvesteringen hadden een heel laag niveau. Dat zou daarmee wel eens het minst vervuilde lijstje in jaren kunnen zijn.

Daan van Lent

    • Daan van Lent