'Sluiting Stedelijk schaadt de kunst'

De langdurige sluiting van het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft nadelige gevolgen voor de Nederlandse kunstwereld. Dat zeggen betrokkenen in gesprekken met deze krant. Galeries ondervinden schade omdat internationale verzamelaars en tentoonstellingsmakers Amsterdam links laten liggen. En kunstenaars trekken uit de stad weg omdat er niet voldoende expositiemogelijkheden zijn.

Onlangs werd bekend dat de heropening van het Stedelijk opnieuw is uitgesteld, tot eind 2011. Tot oktober 2008, de oorspronkelijke opleverdatum, had het museum een alternatieve tentoonstellingsplek in Post CS. Sindsdien moet Amsterdam het zonder museum voor moderne en hedendaagse kunst stellen.

De effecten beginnen zich nu duidelijk af te tekenen, zegt Lex ter Braak, directeur van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst. „Als ik mensen uit het buitenland spreek, hoor ik dat zij überhaupt geen reden meer zien om naar Nederland te komen.” Volgens Ter Braak versukkelt Nederland in provincialisme. „Als je naar Londen of New York gaat, weet je dat daar het hele jaar door mooie dingen te zien zijn. Het is altijd raak. Maar in Amsterdam stap je op je fiets en weet je niet waar je heen moet.”

Dankzij de Rijksakademie en De Ateliers komen er nog veel jonge buitenlandse kunstenaars naar Amsterdam. Maar zodra hun tweejarig verblijf erop zit, trekken zij door naar steden als Londen of Berlijn. „Er is dus absoluut jonge aanwas, maar de follow-up is weg”, zegt galeriehoudster Annet Gelink. „De energie is uit Amsterdam verdwenen, en dat vind ik nog het ergste. Als je als galerie je openingen niet meer kunt afstemmen op die van musea, dan gaat er een hoop levendigheid verloren.”

Volgens het Stedelijk opent de opgeknapte oudbouw wel dit jaar.

‘Nederland versukkelt’ Morgen in het Cultureel Supplement

    • Sandra Smallenburg