Senaat VS stemt voor verlaging van minimumstraf crackbezit

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd om de minimumstraffen voor het bezit van enerzijds crack en anderzijds cocaïne meer gelijk te trekken. Onder de huidige wetgeving is de straf voor het bezit van crack 100 keer zo zwaar als die voor het bezit van cocaïne: wie in de VS 5 gram crack op zak heeft, krijgt minimaal vijf jaar gevangenisstraf, dezelfde straf volgt pas bij bezit van 500 gram aan cocaïne.

Volgens juridische experts ondermijnt de ongelijke strafmaat het vertrouwen in het justitiële systeem, zegt de Democratische senator Dick Durbin, mede-initiator van het nieuwe wetsvoorstel. De strengere straf op crackbezit treft nu vooral Afro-Amerikanen. Volgens Durbin vormen zwarten 30 procent van alle crackgebruikers, terwijl zij 80 procent van de veroordeelden voor crackdelicten vertegenwoordigen.

Het oorspronkelijke streven in de nieuwe wetgeving was tot een geheel gelijke strafmaat te komen, volgens de senator. Het huidige voorstel is een compromis waarin de minimumstraf op crackbezit nog steeds achttien keer zo zwaar als die op het bezit van cocaïne.

In 1986, als lid van het Huis van Afgevaardigden, steunde Durbin nog de huidige strafmaat op bezit van crack, gekookte cocaïne in kristalvorm. „Crack was net in opkomst en beangstigde ons omdat het goedkoop en verslavend was. We dachten dat het gevaarlijker was dan vele andere drugs.”

De Leadership Conference on Civil and Human Rights kritiseerde het wetsvoorstel, omdat de strafmaat nog altijd ongelijk is. Voorzitter Wade Henderson sprak van vooruitgang, maar niet „het einde van het gevecht.”

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. (AP, AFP)