PVV Almere in de oppositie: wie wilde niet met wie?

Volgens de PVV in Almere is zij door de andere partijen in de oppositie gedrukt. Die zeggen op hun beurt dat PVV-fractievoorzitter De Roon de handdoek wel erg snel in de ring gooit.

Twee weken duurde de poging van de PVV een college te vormen in Almere. Willen de andere partijen de PVV niet, zoals fractievoorzitter Raymond de Roon zegt, of wil de PVV liever nog geen bestuursverantwoordelijkheid? „Hij gooit de handdoek wel erg snel in de ring”, zegt fractievoorzitter Cocky Kuipers van D66.

„Natuurlijk, de verschillen zijn groot”, zegt CDA-fractievoorzitter Martine Visser. „Maar als je in twee weken niet verder komt dan dit, ben je er niet echt op uit geweest tot een meerderheid te komen waarmee je iets voor elkaar kunt krijgen. Dan ben je bezig je kiezers een verhaal voor te spiegelen.”

VVD en PvdA eisen dat de PVV vanavond in de raadsvergadering verantwoording aflegt. „Ik vind het niet acceptabel dat je als grootste partij jezelf buitenspel zet en dan zegt: wij zijn door de elite in de oppositierol gedrukt”, zegt VVD-fractievoorzitter Arno Visser. „Dit is weglopen van je verantwoordelijkheid.”

De PVV stelt juist haar verantwoordelijkheid te hebben genomen. Als grootste partij (9 zetels) begon de partij op de maandag na de raadsverkiezingen meteen gesprekken met de andere partijen. Fractievoorzitter De Roon en advocaat Toon van Dijk, de nummer 2 van de PVV-lijst, spraken die dag zeven van de negen partijen. Met Leefbaar Almere (3 zetels) wil de PVV niet praten omdat fractievoorzitter Frits Huis in een column de PVV-kiezers zou hebben beledigd. VVD’er Arno Visser kon niet. Het gesprek met hem had uiteindelijk een week later plaats.

Het waren „beleefde” gesprekken van ongeveer een half uur, zeggen de fractievoorzitters van de andere partijen. Zeker nog geen onderhandelingen, zegt Arno Visser. „Meer een verkenning.” Volgens Alphons Muurlink (PvdA) maakte De Roon wel direct duidelijk dat er over PVV-standpunten als een hoofddoekjesverbod bij gemeentelijke instellingen, lastenverlichting en de invoering van van stadscommando’s niet te onderhandelen viel. „Ze hebben op geen enkele manier aangegeven waar ze naar de PvdA toe willen bewegen. Alleen gezegd: wij houden vast aan onze keiharde punten.”

PVV-fractievoorzitter De Roon verdedigde zich vanmorgen in het Radio 1 Journaal. „Een groot deel van de kiezers hebben deze essentiële punten van ons ondersteund. Dat betekent dat ik wil zien dat andere partijen in beweging komen op die punten en de PVV tegemoetkomen. Als dat gebeurt kunnen wij natuurlijk ook op bepaalde onderdelen bewegen. Als je zoals de PvdA categorisch zegt ‘we gaan in geen geval met de PVV in zee’, dan hoef je ook niet meer met concessies te komen.” De Roon reageert niet op een verzoek om commentaar van deze krant.

Het viel CDA’er Martine Visser op dat De Roon op het punt van islamitische scholen en moskeeën reële standpunten innam, maar voor het hoofddoekjesverbod niet. „Hij zei: we zien ook wel dat we de islamitische school niet kunnen tegenhouden. Dat moeten we in Den Haag regelen. Hetzelfde voor moskeeën. Aan het hoofddoekjesverbod hield hij vast, alsof dat wel mogelijk is. Alleen hoofddoekjes, niet keppeltjes etcetera. Dat kan niet, dat is discriminatie.”

De VVD in Almere heeft samenwerking met de PVV nooit uitgesloten. In het gesprek met De Roon stelde Visser voor de mogelijkheden te verkennen een grote coalitie te vormen, met VVD, PvdA en PVV. De Roon noemt dit in het persbericht over zijn besluit „een illusie” door de houding van de PvdA. Op Radio 1 zei hij: „Het voorstel van de VVD is zeulen aan een dood paard. Dat ga ik niet doen. Als de VVD dat wel wil, vind ik dat redelijk bizar.”

Visser zou het liefst zien dat de PVV de onderhandelingen weer oppakt. PvdA, CDA en D66 vinden het logischer dat de PvdA als tweede partij nu aan de slag gaat. PvdA’er Alphons Muurlink zegt zo snel mogelijk een informateur te willen benoemen.

    • Joke Mat