Onrust na brand Veendam

In Veendam neemt de onrust toe, nadat er vannacht opnieuw brand was. Ditmaal in een caravan achter een woning en enkele straten verderop in enkele coniferen. De branden waren snel onder controle.

Burgemeester Ab Meijerman (PvdA) overlegt vandaag met bewoners over het instellen van een burgerwacht. Een uitgaans- of samenscholingsverbod of het afsluiten van het centrum ’s avonds afsluiten is geen optie, vindt hij. „We zijn een levendige stad en dat willen we zo houden. De kunst is om niet in een hysterie te vervallen, maar op maat te reageren.”

Vorige week kwam een brandweerman om bij bluswerkzaamheden bij een winkelpand. Dinsdagnacht woedde een brand met twee vuurhaarden aan de achterzijde van een pand. De politie gaat ervan uit dat de laatste vier branden zijn aangestoken en heeft 45 mensen op het onderzoek gezet. Volgens Meijerman is onduidelijk of er een verband bestaat tussen de kleine brandjes en de grotere.

De politie houdt overigens rekening met een pyromaan. Inmiddels zijn tien extra bewakingscamera’s in het centrum geplaatst, naast de zes die er al hingen. Politie en stadswachten surveilleren extra. Ook werden struiken gesnoeid om panden beter zichtbaar te maken en is extra verlichting geplaatst. In de binnenstad is gisteren een permanente politiepost geopend. Het afgelopen half jaar woedden in totaal vijftien branden in Veendam.