Nonnen steunen Obama's zorgplan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren steun verworven voor zijn zorgplan van religieuze ordes die 59.000 nonnen vertegenwoordigen. De nonnen gaan in tegen de Conferentie van Katholieke Bisschoppen die tegen hervorming van de zorg is, uit angst dat abortussen zullen worden betaald van belastinggeld.

In een brief schrijven de ordes dat in Obama’s zorgplan geen belastinggeld zal worden gebruikt voor de uitvoering van abortussen – „ondanks valse claims”. „Dit is de echte pro-life-houding en wij katholieken zijn allen voor.”

Het Amerikaanse zorgverzekeringsstelsel is het duurste ter wereld. In Obama’s zorgplan zullen ruim dertig miljoen onverzekerden de komende tien jaar verzekerd worden, vooral via subsidies voor de laagste inkomens. In totaal 46 miljoen van de 308 miljoen Amerikanen zijn onverzekerd.

De steun van de nonnen komt op een belangrijk moment voor de Democraten, die intensief campagne voeren om voldoende steun voor het zorgplan in het Huis van Afgevaardigden te krijgen. Het zou van een aantal afgevaardigden die anti-abortus zijn, alsnog voorstanders kunnen maken.

Stemmen 216 leden voor het wetsvoorstel, dat de Senaat al heeft goedgekeurd, dan wordt het aangenomen. De stemming is op zijn vroegst zondag, maar kan ook worden uitgesteld. Het definitieve wetsvoorstel wordt 72 uur voor stemming online gepubliceerd.

Gisteren verwierf Obama ook steun van de Democraat Dennis Kucinich. Dit lid van het Huis van Afgevaardigden stemde tegen een vorige versie van het zorgplan, omdat het niet „liberaal” genoeg zou zijn. Van de 37 Democraten die eerder tegen Obama’s zorgplan stemden, is Kucinich de eerste die nu zijn mening herziet. Obama wist hem over te halen tijdens een vlucht met het presidentiële vliegtuig Air Force One naar Ohio waar Kucinich woont.

Obama gaf gisteren ook een interview aan de conservatieve zender Fox News om zijn zorgplan te verdedigen. De president, die herhaaldelijk werd onderbroken door interviewer Bret Baier, noemde het vraaggesprek „een beetje frustrerend” omdat het zich concentreerde op de politieke strijd achter het zorgplan. Obama erkende de lobby een „lelijk proces” te hebben genoemd. (AP, Reuters)

Bekijk het interview met Obama op nrc.nl/buitenland