Nigeria: Goodluck Jonathan vervangt kabinet

Waarnemend president Goodluck Jonathan van Nigeria zal begin volgende week een nieuw kabinet presenteren, nadat hij gisteren het voltallige, zittende kabinet heeft ontbonden. Naar schatting de helft van de ministers keert terug in het nieuwe kabinet, zo hebben bronnen rondom Jonathan verklaard.

De kabinetswijziging is de ingrijpendste poging van Jonathan om zijn macht te consolideren sinds hij vijf weken geleden aan het roer kwam in Afrika’s volkrijkste land. Het Nigeriaanse parlement wees Jonathan op 9 februari aan als tijdelijk opvolger van de ernstig zieke president Umaru Yar’Adua. Een groep vertrouwelingen van Yar’Adua zou sindsdien proberen om de machtsconsolidatie van Jonathan te frustreren, onder meer via leden van het door Yar’Adua samengestelde kabinet.

„Er is geen vacuüm in de regering”, zo verzekerde gisteren de minister van Informatie, Dora Akunyili. Volgens Akunyili, een medestander van Jonathan, nemen de hoogste ambtenaren op de departementen de ministeriële taken voorlopig waar. Jonathan zal naar verwachting dinsdag een lijst met nieuwe ministerskandidaten inleveren bij de Senaat.

Hoewel Jonathan tracht zijn invloed te vergroten ten koste van aanhangers van Yar’Adua, worden er geen ingrijpende koerswijzigingen verwacht. Het Nigeriaanse parlement moet op korte termijn beslissen over een aantal belangrijke hervormingen die vertraging hebben opgelopen door de ziekte van Yar’Adua. De bankensector moet worden gesaneerd, het vredesproces in de olierijke Nigerdelta gered, en het kiessysteem transparanter gemaakt.

De precieze datum van de voor 2011 geplande verkiezingen zijn afhankelijk van hervorming van het verkiezingsstelsel. De verkiezing van Yar’Adua in 2007 ging gepaard met grootschalige fraude. De termijn van Jonathan eindigt in ieder geval in mei 2011. Zijn partij PDP, tevens de partij van Yar’Adua, wil dat de nieuwe kandidaat uit het noorden van Nigeria komt. Jonathan is uit het zuiden. (Reuters, AFP, BBC)