Nevenbaan Mans in Maastricht

Waarnemend burgemeester Jan Mans van Maastricht is tegelijkertijd commissaris bij de Jansen-Hahnraths Group. Dit speelautomatenbedrijf in Kerkrade heeft een gokhal in de gemeente Maastricht.

Volgens zijn woordvoerder is Mans’ situatie niet te vergelijken met de positie van een burgemeester die voor de volle termijn van zes jaar wordt benoemd. „Mans komt voor de duur van zo’n acht maanden een klus opknappen. Bij zijn aantreden is iedereen geïnformeerd over zijn nevenfuncties: de fractievoorzitters in de raad en de commissaris van de koningin. Niemand viel daar toen over.”

De integriteitsnota van de gemeente Maastricht eist van een burgemeester onpartijdigheid, „dat wil zeggen dat geen vermenging optreedt met oneigenlijke belangen en dat ook iedere schijn van een dergelijke vermenging wordt vermeden”. Volgens de woordvoeder van Mans speelt er nu niets rond de gokhal van Jansen-Hahnraths. „Zo gauw dat wel het geval kan zijn, doet de burgemeester onmiddellijk afstand van zijn commissariaat, heeft hij beloofd.”

PvdA’er Mans was burgemeester in Meerssen, Kerkrade, Enschede en waarnemend burgemeester in Venlo en Zaanstad. In Maastricht volgde hij in januari Gerd Leers op.