Nederland kort

Leefbaar Rotterdam legt zich neer bij verkiezingsuitslag

Door een onzer redacteuren

rotterdam. De gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam zijn rechtmatig verlopen, ondanks tal van misstanden die op 3 maart her en der in de stad zijn geconstateerd. Dat heeft de Rotterdamse gemeenteraad gisteravond besloten. Daarmee volgt de raad het unanieme advies dat de commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven eerder op de dag uitbracht. Die concludeerde op basis van eigen onderzoek dat een herstemming niet nodig is. Het aantal geconstateerde misstanden had volgens de raadscommissie geen invloed op de uiteindelijke zetelverdeling. Uit zowel de eerste als de tweede telling kwam de PvdA (28,9 procent) als de grootste partij uit de bus, op de voet gevolgd door Leefbaar Rotterdam (28,6 procent). Het verschil op basis van de vorige week donderdag uitgevoerde hertelling bedraagt 754 stemmen in het voordeel van de PvdA. Beide partijen hebben recht op veertien zetels. Ook Leefbaar Rotterdam ging gisteravond akkoord. Daarmee legt de partij zich neer bij de minieme nederlaag die de partij leed in de nek-aan-nekrace met de PvdA. „Rotterdam is nu meer gebaat bij een uitslag die ruimte biedt voor een mooie coalitie, dan bij een grimmige herstemming”, zei lijsttrekker Marco Pastors.

Marcouch wil plek op landelijke lijst PvdA

Den Haag. De Amsterdamse PvdA’er Ahmed Marcouch heeft zich kandidaat gesteld voor een plek op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. De oud-voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart en gemeenteraadslid wilde niet ingaan op geruchten dat hij heeft gesolliciteerd op verzoek van Job Cohen, ex-burgemeester van Amsterdam en lijsttrekker van de PvdA. De termijn voor de kandidaatstelling bij de PvdA sloot gisteren om 10.00 uur. PvdA’er Bert Koenders stelt zich niet kandidaat voor de Tweede Kamer. De voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking blijft wel actief voor zijn partij en beschikbaar voor andere functies. Dat liet de PvdA gisteren weten. ( ANP)

Senaat akkoord met Crisis- en herstelwet

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De Eerste Kamer heeft gisteren na een urenlang debat ingestemd met de omstreden Crisis- en herstelwet. De wet moet voor kortere procedures zorgen om zo bouw- en infrastructurele projecten te versnellen. De wet had al op 1 januari moeten ingaan, maar liep vertraging op door kritiek van de Eerste Kamer. De senatoren twijfelden over het effect van de wet, het beperken van de inspraak en de verhouding tot bestaande wetgeving. Ook was er de vrees dat de wet tot veel juridische procedures leidt en dus juist voor vertraging zorgt. Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid voor. Zij vinden dat de aanpak van de crisis de wet rechtvaardigt. Pieter Hofstra (VVD) trok de vergelijking met een kwetsbare baby: „Het is niet wonderschoon, het heeft nog wat ziektebeelden, maar het is levensvatbaar.”

Landelijke dagbladen terecht beboet

Den Haag. De Arbeidsinspectie heeft de uitgevers van de dagbladen de Volkskrant, nrc next, Trouw en het Algemeen Dagblad ongeveer drie jaar geleden terecht beboet voor illegale arbeid in de bezorging van de kranten. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald. Volgens de hoogste bestuursrechter van het land hebben de uitgevers van de dagbladen wel degelijk invloed op de bezorging en zijn ze „eveneens aan te merken als werkgever” van krantenbezorgers. De uitgevers moeten ieder een boete van 7.600 euro betalen, omdat een Nigeriaanse vreemdeling werkte zonder een werkvergunning. (ANP)

Extra controle in Veendam na branden

VEENDAm. De gemeente Veendam heeft extra lampen en camera’s geplaatst in de binnenstad als reactie op de drie grote branden die de afgelopen week in het centrum hebben gewoed. Van twee branden is zeker dat ze zijn aangestoken. Er wordt intensief gesurveilleerd. Dat heeft burgemeester Meijerman gisteren bekendgemaakt. Bij een brand vorige week overleed een brandweerman. (ANP)

Limburgse politie rolt wietplantages op

Montfoort/hoensbroek. De politie heeft in Limburg de afgelopen dagen meer dan 20.000 hennepplanten en wietstekjes in beslag genomen. Dat blijkt uit meldingen door de twee politiekorpsen in de provincie. Volgens een woordvoerder van de politie Limburg Noord zijn de grote vangsten een gevolg van meldingen aan de politie en metingen door het energiebedrijf, niet van een gerichte drugsactie. (ANP)