'NAVO belangrijk voor stabiliteit in Kosovo'

De NAVO moet zich bewust blijven van de mogelijk negatieve impact van Servië in zijn land, zegt de Kosovaarse president op doortocht in Brussel.

Kosovo President Fatmir Sejdiu (R) and Slovenia's President Danilo Turk speak to the media after a meeting in the capital Pristina December 21, 2009. REUTERS/Hazir Reka (KOSOVO - Tags: POLITICS) REUTERS

Over de EU-bemoeienis met zijn land is Fatmir Sejdiu, president van Kosovo, zonder probleem kritisch: de Europese politie- en justitiemissie EULEX kan volgens hem wel wat „daadkrachtiger” zijn. Maar over de NAVO, die in 1999 Kosovo kwam bevrijden van de Serviërs, zegt hij liever niets dan goeds.

En toch was er juist met de NAVO-macht in Kosovo, KFOR, vorige week een ernstig probleem. De KFOR-commandant was woedend omdat leden van het civiele korps van Kosovo, de ‘Kosovo Security Force’ (KSF), met wapens door de stad paradeerden – ter ere van het UCK, het vroegere guerrillaleger van Kosovo. KFOR, dat het civiele korps traint en begeleidt, weigerde daarna een paar dagen lang om KSF nog te helpen. Volgens KFOR was er van tevoren een afspraak gemaakt: er zou op de herdenkingsdag voor het UCK geen gewapende parade zijn.

Volgens Sejdiu is na een gesprek alles weer goed tussen de Kosovaarse regering en de NAVO. Gisteren was hij in Brussel voor een gesprek met de 28 NAVO-ambassadeurs, over „de ontwikkelingen in Kosovo” en „de ambities” van Kosovo, dat graag lid zou worden van de NAVO. „Natuurlijk heb ik het ook over vorige week gehad. Als iets uit het verleden.”

Wat ging er mis?

„Het was een kortdurende kwestie, die onze goede samenwerking niet beïnvloedt. KFOR doet uitstekend werk. Dit was een klein misverstand waar ik niemand de schuld van wil geven, het had te maken met de dagelijkse communicatie. Ik hoorde pas tien of vijftien minuten van tevoren over de bezwaren van KFOR. Toen waren de mensen al op straat, ik kon er niets meer aan veranderen. Het was een ceremonie zoals we die vaker hebben als er bijvoorbeeld leiders uit het buitenland op bezoek komen. De wapens zijn symbolisch, niet geladen. Zo doen we het altijd, zo blijven we het ook doen.”

KFOR is begonnen met het terugtrekken van militairen. Dit jaar van dertienduizend naar tienduizend. Is dat goed of slecht voor Kosovo?

„Het past bij de toegenomen stabiliteit en de opbouw van onze eigen veiligheidsmacht. Maar KFOR moet zich bewust blijven van de mogelijke negatieve impact die Servië heeft. Het is heel belangrijk dat KFOR blijft bijdragen aan de stabiliteit in Kosovo.”

Zal Kosovo op een dag zijn eigen leger hebben?

„Ik moet kijken naar wat we nu hebben: een eigen veiligheidsmacht die we opbouwen samen met KFOR. Die moet multi-etnisch worden en zijn opdrachten kunnen uitvoeren (vooral optreden bij natuurrampen, red.). We gaan ervan uit dat KFOR in Kosovo blijft zo lang als dat nodig is.”

En over twintig of dertig jaar?

„Ik zie Kosovo graag als een partner in veiligheid voor anderen. Als een land dat klaar is om te reageren op uitdagingen. En dat dan lid is van de NAVO en deelneemt aan gezamenlijke operaties.”

Met een eigen leger?

„Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Dat zal afhangen van de dreiging waarmee we dan te maken hebben. We moeten ons nu richten op onze eigen ontwikkeling.”

Het UCK wordt in uw land gezien als het leger dat samen met de NAVO Kosovo bevrijdde. Kunt u het uw bevolking uitleggen als Kosovo géén eigen leger zou krijgen?

„We gaan door met het opbouwen van de instituties die we nodig hebben. Elke uitdaging die we in de toekomst moeten aangaan, gaan we aan samen met de internationale gemeenschap. Net als elk ander soeverein land zal Kosovo zijn eigen ontwikkeling bepalen. Maar we zullen altijd samenwerken met de vrienden die we internationaal hebben. Dat zijn er gelukkig veel.”

    • Petra de Koning