N-Korea executeert geldhervormer

In Noord-Korea is een hoge partijfunctionaris geëxecuteerd die leiding heeft gegeven aan de recente geldhervorming in het land. Pak Nam-gie, chef van het departement van planning en financiën van de leidende arbeiderspartij, is aflopen week door een vuurpeloton in de hoofdstad Pyongyang ter dood gebracht. Dit meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vandaag op basis van anonieme bronnen.

Eind vorig jaar ‘revalueerde’ het stalinistische regime de nationale munt, de won, in een poging de inflatie te beteugelen en greep te krijgen op de ontluikende vrije markt.

De geldzuivering, die gepaard ging met de plotselinge introductie van nieuwe bankbiljetten, heeft geleid tot sociale onrust en een verslechtering van de voedselsituatie in het land. Bij de hervorming werd de won opgewaardeerd, hoewel de munt in het internationale verkeer nauwelijks waarde heeft, en konden burgers maar een beperkt deel van hun geld inruilen voor nieuwe biljetten. Veel mensen bleven ineens met waardeloze wons zitten. Als gevolg van de geldzuivering stagneerden de markten waar Noord-Koreanen hun levensmiddelen kopen.

Volgens bronnen in Zuid-Korea is Pak beschuldigd van verwoesting van de economie. Veel Noord-Koreanen denken dat hij is gebruikt als zondebok voor een misstap van het regime die negatieve invloed heeft op het plan van leider Kim Jong-il om de macht over te dragen aan zijn jongste zoon Kim Jong-an. Pak werd in januari voor het laatst genoemd door het Noord-Koreaanse persbureau KCNA toen hij leider Kim begeleidde bij een inspectiereis door het land.

Het is niet ongebruikelijk in Noord-Korea dat functionarissen de doodstraf krijgen wegens ‘fouten’. In de jaren negentig executeerde het regime een landbouwbeleidsmaker die verantwoordelijk werd gesteld voor grootschalige hongersterfte.

Noord-Korea heeft een chronisch gebrek aan voedsel en is sterk afhankelijk van buitenlandse hulp. In de jaren negentig zouden twee miljoen mensen door honger zijn omgekomen. (AP)