Messi met Barça stap dichter bij finale in Madrid

Barcelona 4 Stuttgart 0

Ruststand 2-0. 13. Messi 1-0, 22. Pedro 2-0, 60. Messi 3-0, 89. Bojan 4-0. Scheidsrechter: Hamer (Lux). Toeschouwers: 75.000

De vraag wie de beste voetballer ter wereld is, keert ieder jaar terug. Voor de fans van Futbol Club Barcelona staat het antwoord al vast: Lionel Messi. De 21-jarige Argentijn stond gisteravond met twee doelpunten en een assist in Camp Nou aan de basis van de 4-0 overwinning op Stuttgart. Messi en Barcelona plaatsten zich na het 1-1 gelijkspel van drie weken geleden met overmacht voor de kwartfinales van de Champions League. Het Franse Bordeaux bereikte na een 2-1 overwinning op Olympiakos ook de laatste acht.

„Si! Si! Si! Nos vamos a Madrid!”, schreeuwden de fans van Barça gisteravond. Op 22 mei wordt de finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi gespeeld in het Santiago Bernabeu van aartsrivaal Real Madrid. In de achtste finales van de Champions League kwamen met Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Wayne Rooney (Manchester United) en Messi ’s werelds beste voetballers in actie. Alle drie de aanvallers maakten één of meerdere doelpunten voor hun club. Cristiano Ronaldo, met een transfersom van 94 miljoen euro de duurste voetballer ter wereld, werd vorige week desondanks uitgeschakeld door het Franse Olympique Lyon. Rooney maakte namens The Red Devils tegen AC Milan wel eigenhandig het verschil. De Engelse international maakte twee weergaloze doelpunten.

Het was gisteravond de beurt aan Messi om zijn Barcelona op sleeptouw te nemen. De Argentijn bewees afgelopen weekeinde al zijn grote waarde door in het competitieduel met Valencia een hattrick te maken. En vanaf het eerste fluitsignaal van de Luxemburgse scheidsrechter Alain Hamer waren de ogen op de onnavolgbare dribbelaar gericht.

Messi stelde de aanhang van de azulgrana niet teleur. Na dertien minuten brak hij met een ziedend schot de wedstrijd open. Het was zijn dertigste doelpunt dit seizoen in dienst van Barcelona. Een kleine tien minuten later toonde Messi zijn grote klasse met een schitterende steekbal op Yaya Touré die op zijn beurt de aanstormende Pedro bediende: 2-0. Na een uur spelen maakte Messi zijn tweede doelpunt van de avond. Zijn 21ste treffer namens FC Barcelona in de Champions League. Evenveel als de Nederlander Patrick Kluivert. Clubtopscorer is Rivaldo met 25 doelpunten. Het jonge talent Bojan Krkic maakte gisteravond in de slotminuut de 4-0.

Pep Guardiola, de succescoach van Barcelona, vergeleek zijn sterspeler Messi met de oud-basketballer Michael Jordan. De Amerikaan tilde in zijn eentje de hele sport naar een hoger niveau en groeide uit tot een icoon. Messi is in het verleden ook al talloze malen vergeleken met zijn landgenoot Diego Maradona. De huidige bondscoach van Argentinië maakte zijn land op het WK van 1986 in Mexico eigenhandig wereldkampioen. Messi was toen nog niet eens geboren.

De carrière van Messi werd tien jaar geleden gered door FC Barcelona. De Catalaanse voetbalclub ontfermde zich destijds over het kleine natuurtalent. Een hormonale afwijking hield zijn groei tegen en de vrees bestond dat de voetballer niet langer zou worden dan 1.40 meter. Alleen hormooninjecties van honderden euro’s per stuk boden uitkomst. FC Barcelona betaalde de medische behandelingen en zag Messi groeien tot 1.69 meter. In 2004 maakte ‘de vlo’ onder de Nederlander Frank Rijkaard zijn officiële debuut bij Barcelona in de schaduw van de wereldster Ronaldinho. Inmiddels is Messi zelf dé publiekslieveling in Camp Nou.

Messi won vorig seizoen met Barcelona alles wat er ook maar te winnen viel. De kroon op zijn werk was de finale van de Champions League tegen het Manchester United van Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney. Messi besliste het duel in de tweede helft met een wonderschone kopbal in het voordeel van FC Barcelona.

De wereldvoetballer van het jaar droomt dit jaar van een Champions League-finale in het stadion van Real Madrid. Als Messi op 22 mei daar namens FC Barcelona de Europese beker voor landskampioenen omhoog houdt, zullen de Catalanen hun held voor eeuwig in het hart sluiten. Het zou voor Real Madrid een grote vernedering zijn.

    • Koen Greven