Merkel: land desnoods uit euro zetten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat landen die stelselmatig de regels van het Groei- en Stabiliteitspact overtreden uit de eurozone kunnen worden gezet.

Merkel zei dat gisteren in het Duitse parlement. De huidige EU-regels voldoen volgens haar niet om de crisis van het in financiële nood verkerende Griekenland aan te pakken. Uitsluiting van een land uit de eurozone zou volgens Merkel „een laatste redmiddel” moeten zijn. Duitsland stelde eerder al de oprichting van een Europees Monetair Fonds voor, dat landen met begrotingsproblemen te hulp zou kunnen schieten.

De Griekse premier Papandreou zei dat er „geen enkele kans” is dat zijn land de eurozone zou verlaten. Papandreou drong vanmorgen in het Europees Parlement aan op een stevig Europees hulpplan voor zijn land om de financiële markten gerust te stellen. „Dit is geen verzoek om geld, maar om één of andere vorm van een plan”, aldus Papandreou, die zei te verwachten dat „alleen al het bestaan van zo’n plan genoeg is om speculanten af te schrikken”. Als de Europese landen geen overeenstemming bereiken over een hulpplan voor Griekenland, wordt zijn land gedwongen een beroep te doen op het IMF, aldus Papandreou. In zo’n scenario zal het speculeren doorgaan en moet Griekenland zo veel extra rente-opslag betalen op staatsleningen dat het fors terugdringen van het begrotingstekort vrijwel onmogelijk wordt.

De regeringsleiders van de 27 Europese lidstaten besluiten volgende week over mogelijke hulp aan Griekenland. Duitsland, drijvende kracht achter de muntunie, heeft de afgelopen weken duidelijk gemaakt dat het geen zak geld voor de Grieken klaar heeft staan. De publieke opinie is sterk tegen noodhulp aan Griekenland.

Nederland voelt evenmin voor directe steun. „Er gaat geen geld van de Nederlandse belastingbetaler naar Griekenland”, stelt minister De Jager (Financiën, CDA). Maar eerder deze week liet hij na overleg met Europese collega’s wel doorschemeren dat er niets anders op zit als „de afgrond” voor Griekenland zeer dichtbij komt. Die uitspraak zinde de Tweede Kamer echter helemaal niet, waarop de VVD een spoeddebat eiste, dat vanavond wordt gehouden.

Euro: pagina 15