Krantennieuws over kanker is te vaak positief

Krantennieuws over kanker gaat vaak over het succes van een nieuwe behandeling of over een patiënt die kanker overwint, terwijl in werkelijkheid de helft van de kankerpatiënten aan de ziekte overlijdt.

„Het is verbazingwekkend dat zo weinig artikelen over dood en sterven gaan als je weet dat de helft van alle patiënten met de diagnose kanker aan die ziekte zal sterven”, schrijven drie biostatistici van de Universiteit van Pennsylvania in een onderzoek dat deze week in de Archives of Internal Medicine is gepubliceerd.

Zij baseren dat op een steekproef uit alle artikelen over kanker in Amerikaanse kranten en tijdschriften uit 2005 tot en met 2007. Na een analyse van 436 artikelen oordelen ze dat journalisten een onrealistisch beeld schetsen, dat patiënten en hun familie op het verkeerde been zet. Patiënten kunnen dan de normale uitkomst van geneespogingen niet goed inschatten. Die kunnen falen, of bezorgen de patiënten lastige laatste levensmaanden met veel ziekte. Goede informatie over het verwachte levenseinde helpt om „realistische verwachtingen te krijgen en dat verbetert de uitkomst”, aldus de onderzoekers. Zij voegen toe dat de pers een belangrijke rol heeft, omdat artsen ook al niet sterk zijn in het bespreken van het levenseinde.

De biostatistici berekenden dat ruim 32 procent van de artikelen ging over ‘overleven’ tegen 8 procent over sterven. De meeste artikelen behandelden de moderne agressieve behandelmethoden, terwijl 0,5 procent van de artikelen over palliatieve zorg en verpleging ging. Het mislukken van die nieuwe therapieën werd maar in één op de zeven artikelen gemeld. Artikelen over één patiënt beschreven meestal een succes en slechts één op de vijf keer een sterfgeval.