Kramer gaat verder met schaatscoach Kemkers

Sven Kramer heeft gisteren voor het eerst sinds het ‘wisselincident’ uitgesproken dat hij ook volgend jaar samenwerkt met Gerard Kemkers. De kopman van TVM kondigde na de Winterspelen van Vancouver aan dat hij behoefte had aan verfrissing en sloot veranderingen in de begeleidingsstaf niet uit.

Kramer erkende in Vancouver dat de vertrouwensband met zijn coach, die hem op de tien kilometer naar de verkeerde baan stuurde, een deuk had opgelopen en liet in het midden of Kemkers ook in het volgende seizoen zijn trainer zou zijn.

In aanloop naar het WK allround sprak Kramer zich echter duidelijk uit: „Ik ga verder met Kemkers als coach”, zei hij. „Iedereen maakt een enorme ophef na die tien kilometer, maar ik heb met Gerard ook vele successen behaald. De samenwerking gaat hartstikke goed.” Het boegbeeld van TVM erkende dat de aangekondigde mutaties voornamelijk in de samenstelling van de schaatsploeg zal zitten. „Want je kunt niet tien nieuwe trainers neerzetten.”

De extreme inspanningen tijdens de Olympische Winterspelen van Vancouver hebben zijn tol bij Kramer geëist. Hij verliet ruim twee weken geleden zwaar kuchend Vancouver en liet zich bij thuiskomst grondig medisch onderzoeken. Daar constateerden artsen een longinfectie bij ’s werelds beste schaatser. Deelname aan het NK allround (in het weekeinde na de Spelen) was al geschrapt, maar daar kwam een afmelding voor de wereldbekerfinale (vorige week in Thialf) nog bovenop. „Dat was absoluut te risicovol geweest.”

Eigenlijk komt zelfs het WK allround dit weekeinde te vroeg voor de schaatser, maar de olympisch kampioen wil de afsluiter van het seizoen niet missen. Ook een niet topfitte Kramer blijft hongerig naar titels. In Thialf kan hij voor de achtste keer op rij een groot internationaal allroundtoernooi (EK en WK) winnen, een unieke serie. „Het houdt nog niet over”, zei Kramer over zijn gezondheid. „Maar ik ga het proberen.”

De Italiaan Enrico Fabris meldde zich af wegens rugproblemen. (ANP)