Kort nieuws Kunst

Liedjesschrijver en zanger Alex Chilton overleden

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 18 MAART. In een ziekenhuis in New Orleans is gisteravond zanger/liedjesschrijver Alex Chilton op 59-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Met zijn band Big Star was hij begin jaren zeventig nauwelijks populair, maar hun grillige popliedjes met de navrante instrumentaties kregen in de decennia erna vooral onder muzikanten bijval. Jeff Buckley, Cat Power en Wilco namen eigen versies op van Chilton-composities als Holocaust en Kanga Roo. Als 16-jarige zanger van de band The Box Tops had Chilton een internationale nummer één-hit met het liedje The Letter (1966). Door zijn doorleefde stem werd de blanke Chilton bij het publiek aangezien voor een oudere soulzanger, en de knappe jongeman leek voorbestemd voor een carrière als jeugdidool. Maar Chilton koos een andere weg. The Box Tops ging uiteen en met Big Star maakte hij fijnzinnige liedjes met Byrds-achtige zangharmonieën, zoals te horen op een onlangs verschenen heruitgave. Big Star stopte in 1974, waarna Chilton naar New York verhuisde. Hij werd producer van horrorpunkband The Cramps, en had cultsucces met de single Bangkok (1977). In de jaren negentig, geïnspireerd door het enthousiasme van de jongere generatie, richtte hij Big Star opnieuw op, met leden van rockband The Posies.

Opvoering nieuwe Shakespeare

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 18 maart. Het nieuw ontdekte toneelstuk van William Shakespeare, Cardenio, wordt volgend seizoen opgevoerd in Utrecht. Eerder deze week maakte een Britse hoogleraar bekend dat grote delen van het 18de-eeuwse stuk Double Falsehood van de hand van Shakespeare zouden zijn. De delen zouden afkomstig zijn uit het verloren toneelstuk Cardenio, dat hij in 1613 samen met zijn opvolger John Fletcher zou hebben geschreven. Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) maakt een reconstructie uit drie bronnen: Double Falsehood (1727) The Second Maiden’s Tragedy (1611), toegeschreven aan Thomas Middelton, en Don Quichot (1605).