Kort nieuws Economie

FrieslandCampina: ondanks daling omzet winstgroei

Amersfoort, 18 maart. Zuivelconcern FrieslandCampina heeft vorig jaar de omzet met 14 procent zien dalen tot 8,16 miljard euro, maar wist desondanks de winst te vergroten door sterke prestaties van merkproducten in Zuidoost-Azië, Afrika en Europa, zo bleek gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. De nettowinst kwam 35 procent hoger uit op 182 miljoen euro. FrieslandCampina, bekend van merken als Campina, Milner en CoolBest, haalt bijna 60 procent van de omzet uit de verkoop van consumentenproducten. De divisie voor kaas en boter is goed voor een kwart van de omzet. (ANP)

Amerikaanse bank koopt drugszaak af

Washington, 18 maart. De Amerikaanse bank Wachovia betaalt 160 miljoen dollar (117 miljoen euro) om te voorkomen dat ze verder wordt vervolgd voor betrokkenheid bij het witwassen van drugsgeld. Dit is de bank overeengekomen met de Amerikaanse drugsbestrijder DEA. Wachovia erkent dat ze er niet in geslaagd is om overboekingen met een totale waarde van 110 miljoen dollar tegen te houden. Het geld werd vanuit de Verenigde Staten naar Mexico overgemaakt om vliegtuigen te kopen voor cocaïnetransporten. Wisselkantoren van Wachovia in Mexico waren tussen 2004 en 2007 bij de illegale transacties betrokken. (ANP)

Biobedrijf Octoplus beperkt verlies

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 maart. Biotechnologiebedrijf Octoplus heeft in 2009 het nettoverlies beperkt gehouden tot 3 miljoen euro. Een jaar eerder leed het nog 6,2 miljoen euro verlies. Het Leidse bedrijf, dat een technologie ontwikkelt voor de geleidelijke opname van medicijnen in het lichaam, haalde vorig jaar tweemaal geld op bij beleggers, in totaal 9,4 miljoen euro. Octoplus onderging in 2009 een forse reorganisatie waarbij het personeelsbestand met een kwart daalde. Het bedrijf maakte eenmalige kosten van 1,5 miljoen euro voor deze reorganisatie en de opening van een nieuwe productiefaciliteit.

Handelstekort eurozone hoger

Luxemburg, 18 maart. De landen van de eurozone hebben in januari een tekort op de handel met het buitenland geboekt van 8,9 miljard euro, na een herzien overschot van 4,1 miljard euro een maand eerder. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat vandaag bekend. Het handelstekort valt meer dan twee keer zo hoog uit als analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van een tekort van 4 miljard euro. (ANP)