Kort nieuws Buitenland

Genève biedt Libië schadevergoeding om foto’s Hannibal

Genève/ Tripoli, 18 maart. Het kanton Genève heeft Libië gisteren schadevergoeding aangeboden voor de publicatie van politiefoto’s van Hannibal Gaddafi, een zoon van de Libische leider. De foto’s waren gemaakt na diens arrestatie voor mishandeling van huishoudelijk personeel in juli 2008. Het bedrag moet nog worden vastgesteld. Compensatie voor de foto’s is een van Libiës eisen voor beëindiging van de crisis. Minister van Veiligheid Al-Abidi wees erop dat Bern ook zijn zwarte lijst met 188 vooraanstaande Libiërs en het verbod op nieuwe minaretten moet schrappen. (Reuters)

Marjah is nog niet helemaal veilig

Marjah, 18 maart. In het Zuid-Afghaanse stadje Marjah, waar de NAVO vorige maand een groot offensief voerde, worden nog dagelijks bermbommen gevonden en vinden nog geregeld schotenwisselingen plaats. Zeker één medestander van de nieuwe gouverneur is onthoofd. De Talibaan bedreigen de bevolking per brief dat zij de internationale troepen niet mogen steunen. Militairen denken dat de meeste buitenlandse Talibaan het stadje hebben verlaten, maar dat lokale strijders zijn achtergebleven. (AP)

‘Turkije kan af van illegale Armeniërs’

Ankara, 18 maart. De Turkse premier Erdogan heeft gisteren gedreigd tienduizenden illegale Armeniërs het land uit te zetten als vergelding voor resoluties in het Amerikaanse Congres en het Zweedse parlement waarin het bloedbad onder Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog genocide wordt genoemd. Erdogan zei in een vraaggesprek dat Turkije nu 100.000 illegale Armeense gastarbeiders tolereert. Maar „ik hoef hen niet in mijn land te houden”. Een woordvoerder van het Turks-Armeense blad Agos zei de woorden niet als een serieus dreigement te beschouwen. (Reuters)

Minderheid voor regering Letland

Riga, 18 maart. De centrum-rechtse regering in Letland beschikt niet meer over een meerderheid in het parlement, nadat de grootste coalitiepartij is opgestapt uit onvrede over de aanpak van de economische crisis. Andris Skele van de Partij van het Volk zegde het vertrouwen in premier Valdis Dombrovskis op omdat die weigerde een akkoord te tekenen over het vastleggen van belastingtarieven. De regering heeft nu nog de steun van 47 van de 100 parlementsleden en wil doorgaan als minderheidsregering. De Letse economie is afgelopen jaar met 18 procent gekrompen. (AFP, AP)

Protestmars Cuba opgebroken

Havana, 18 maart. Cubaanse agenten hebben gisteren een vreedzame herdenkingsmars van de protestgroep ‘Dames in Wit’ afgebroken. De ongeveer dertig moeders en echtgenoten van 75 dissidenten die rond 18 maart 2003 zijn opgepakt, werden met geweld afgevoerd. De politie greep in toen het tegenprotest van 200 tot 300 regeringsgezinde omstanders dreigde te escaleren. De Dames in Wit, vergezeld door de moeder van de onlangs gestorven hongerstaker Orlando Zapato, eisten de vrijlating van de resterende vijftig dissidenten. (AP, BBC)

Sancties tegen leider Madagascar

Addis Abeba, 18 maart. De Afrikaanse Unie (AU) heeft gisteren reisbeperkingen opgelegd aan de leider van Madagascar, Andry Rajoelina, en 108 medestanders. Ook worden hun buitenlandse tegoeden bevroren. Rajoelina, een ex-diskjockey, kwam vorig jaar aan de macht na een staatsgreep. De AU hoopt hem te dwingen tot onderhandelingen met de afgezette president Ravalomanana, een yoghurtmagnaat. (Reuters)

Adoptiekinderen terug bij familie

Port-au-Prince, 18 maart. Bijna alle van de 33 Haïtiaanse kinderen die voor adoptie waren meegenomen door tien Amerikaanse zendingswerkers zijn terug bij hun familie. De tien werden eind januari aangehouden bij de grens met de Dominicaanse Republiek. De leider van de groep, Laura Silsby, zit nog vast. De kinderen waren door hun ouders afgestaan uit wanhoop na de aardbeving. (AP)