Kort nieuws Binnenland

Burgemeester van Veenendaal vreest voor onveiligheid

Veenendaal, 18 maart. Burgemeester Ties Elzenga van Veenendaal maakt zich ernstig zorgen om de veiligheid in zijn gemeente. Afgelopen weekeinde vonden drie geweldsmisdrijven plaats. Elzenga noemt de gebeurtenissen schokkend en roept inwoners op dit soort incidenten vaker te melden, zo stelde hij na een gesprek met politie, ouders, jongeren en het moskeebestuur gisteravond. Bij de incidenten van vorig weekeinde raakte een persoon ernstig gewond. „De daders zijn vermoedelijk van Marokkaanse afkomst”, aldus een woordvoerder van de burgemeester. Gisteravond is volgens de gemeente afgesproken dat de imam in het vrijdaggebed aandacht aan de problemen zal besteden. (ANP)

‘Tunnelgraafster’ in Helmond gepakt

Helmond, 18 maart. De 35-jarige vrouw die vorige maand ontsnapte door met een lepel een tunnel onder de muur van de gevangenis in Breda te graven, is gisteravond in een woning in Helmond aangehouden. Het landelijk parket heeft dat vanochtend bevestigd. Hulda K. zat vast voor een dubbele poging tot moord en moet nog 21 maanden celstraf uitzitten. Het gerechtshof veroordeelde haar tot acht jaar celstraf, omdat ze tijdens een ruzie haar broer en zijn vriendin met een stiletto wilde neersteken. In het tv-programma Opsporing Verzocht werden foto’s van de vrouw getoond maar de tips die dat opleverde hebben niet bijgedragen aan de arrestatie, aldus justitie. (ANP)

Moskee besmeurd in stad Groningen

Groningen, 18 maart. Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een moskee in de Groningse wijk Selwerd besmeurd met bloed. Behalve het bloed, werden bij de moskee ook dierlijke ingewanden en de kop van een wild zwijn aangetroffen, zo meldde de politie vanochtend. Het stadsbestuur van Groningen heeft geschokt gereageerd op het voorval. „Wij zijn diep geraakt, omdat Groningen tot dusverre dergelijke wandaden niet kent. Hier past slechts het uitspreken van verontwaardiging en afschuw”, aldus locoburgemeester Frank de Vries. (ANP)

‘Jeugdgevangenis mag niet dicht’

Den Haag, 18 maart. De Tweede Kamer keert zich tegen de tijdelijke sluiting van drie jeugdgevangenissen. Een meerderheid vindt het zonde dat dure gebouwen dichtgaan en dat goed opgeleid personeel wat anders moet gaan doen. Ook heeft demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) niet goed nagedacht over het verlies aan banen in regio's die er toch al moeilijk voorstaan. Hirsch Ballin wil drie jeugdgevangenissen tijdelijk sluiten, omdat er nu leegstand is door daling van ernstige criminaliteit onder jongeren. (ANP)

Marcouch wil plek op Kamerlijst PvdA

Amsterdam, 18 maart. Ahmed Marcouch heeft zich kandidaat gesteld voor een plek op de kieslijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft de oud-voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart en gemeenteraadslid in Amsterdam gisteren laten weten. Hij wilde niet ingaan op berichten dat hij heeft gesolliciteerd op verzoek van Job Cohen, ex-burgemeester van de hoofdstad en de beoogd lijsttrekker van de sociaal-democraten. Marcouch blijft lid van de gemeenteraad. (ANP)