Kort Europees

Brussel roept op tot besluit over besparingen

Brussel, 18 maart. De Europese Commissie roept Nederland op de bezuinigingsmaatregelen vast te stellen om het buitensporige begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) zei dat gisteren bij zijn beoordeling van de begrotingsplannen van veertien EU-landen. Nederland had vorig jaar een tekort van 4,9 procent en dit jaar van 6,1 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ver boven de EU-limiet van 3 procent. Nederland verwacht dat het tekort volgend jaar terugloopt naar 5 procent en daarna naar 4,5 procent. Het tekort in Nederland moet in 2013 zijn teruggebracht tot onder de 3 procent. Hoe Nederland dat wil doen, is Brussel niet duidelijk. Nederland heeft over 2013 geen cijfers ingeleverd. Twintig ambtelijke werkgroepen in Den Haag presenteren in april hun ideeën voor bezuinigingen. Die zijn dan waarschijnlijk inzet voor de verkiezingen in juni. „De grootste risico’s voor de besparingen zijn de tamelijk optimistische veronderstellingen over de economie en het gebrek aan specificaties van de bezuinigingen”, zei eurocommissaris Rehn gisteren over diverse EU-landen. Rehn maant vooral Frankrijk tot een realistischer inschatting van de economische groei. Daarnaast doet Brussel ook een beroep op Duitsland, Italië en Engeland om snel meer duidelijkheid te geven over de besparingen. (ANP)

‘EU exporteert martelwerktuigen’

Brussel, 18 maart. Volgens Amnesty International doen Europese bedrijven mee met de wereldwijde handel in martelwerktuigen, zoals duimschroeven en handboeien die schokken van 50.000 volt kunnen afgeven. Een rapport van de mensenrechtenorganisatie meldt dat de praktijken doorgaan, ondanks controles die in 2006 zijn ingevoerd om de handel tegen te gaan. Volgens Amnesty maken bedrijven gebruik van mazen in de wet. Zo gaf Tsjechië volgens Amnesty een exportvergunning voor de uitvoer van apparaten voor elektrische schokken en voor chemische sprays. Duitsland keurde de export goed van voetkettingen en van chemische sprays naar landen die ze zouden gebruiken voor foltering. Bedrijven in Italië en Spanje maken reclame voor boeien en armbanden die schokken van 50.000 volt afgeven, aldus Amnesty. (ANP)

Info dikmakers wordt verplicht

Brussel, 18 maart. Voedingsmiddelen in de EU krijgen op de voorkant waarschijnlijk verplicht hokjes met informatie over zout, suiker, vet en andere dikmakers. Een overgrote meerderheid van de commissie voor gezondheid in het Europees Parlement heeft daar voor gestemd. Doel van de informatie is het groeiende overgewicht van Europeanen te helpen bestrijden. Een deel van de fabrikanten vermeldt de gegevens nu al vrijwillig. (ANP)