Kinderen slachtoffer bedorven vaccins

Het Chinese ministerie van Volksgezondheid heeft de autoriteiten in de provincie Shanxi, ten zuiden van hoofdstad Peking, opgedragen een onderzoek in te stellen naar berichten dat bijna honderd kinderen in de provincie ziek zijn geworden of zijn overleden door ‘bedorven’ vaccins. De vaccins lagen, ook in de zomerwarmte, opgeslagen in ongekoelde ruimten.

Dat zou zijn gebeurd in de periode 2006 tot 2008, in ziekenhuizen van de overheid. Het bestuur van Shanxi ontkent het bericht in de China Economic Times waarin een klokkenluider die in een gezondheidscentrum in Shanxi had gewerkt, zegt dat door bedorven vaccins kinderen zijn overleden of gehandicapt zijn geraakt.

Volgens het bericht hadden lokale autoriteiten de vaccins betrokken van een onbevoegd bedrijf, wat tegen de nationale richtlijnen ingaat. Het contract met de firma werd in 2007 beëindigd, maar de vaccins zouden nog een jaar daarna zijn gebruikt. De klokkenluider, Chen Tao’an, beschuldigt de plaatselijke bestuurders van corruptie. „Vaccins die volgens de regels gekoeld bewaard moesten worden, werden opgeslagen in de gebouwen zonder airconditioning”, verklaart Chen. De krant voegt aan het artikel een ‘incomplete’ lijst toe met slachtoffers in de leeftijd van 2 tot 17 jaar, van wie er vier zijn overleden. Tientallen kinderen werden ernstig ziek of raakten gehandicapt. (Reuters)