Gedupeerden Lehman boos op ABN

Zo’n 200 Nederlandse gedupeerden van het faillissement van Lehman Brothers overwegen een schadeclaim in te dienen tegen ABN Amro. Deze week werd bekend dat Lehman door de zakenbank van ABN in Londen is geholpen met het buiten de balans houden van in totaal 50 miljard dollar aan schulden.

Advocaat Adriaan de Gier liet woensdag weten te kijken naar mogelijkheden om in een collectieve claim de schade te verhalen op ABN Amro. Hij overweegt tevens claims tegen de Belgische bank KBC en accountantskantoor Ernst & Young, twee andere betrokkenen bij de Lehman-zaak.

De zaak van De Gier haakt aan bij het rapport over de val van Lehman Brothers van de Amerikaanse jurist Antony Valukas dat afgelopen vrijdag verscheen. Daarin toont Valukas aan dat Lehman, dat op 15 september 2008 failliet ging, bewust de werkelijke schuldpositie van de bank heeft verdoezeld. Dat gebeurde aan de hand van zogenoemde repo 105-transacties. Repo’s zijn repurchase agreements, waarbij bezittingen tijdelijk werden overgedragen aan derden met de afspraak ze later weer terug te kopen. De 105 staat voor de waarde van het onderpand, die was 105 procent van de waarde van de repo. Door de hoge waarde van het onderpand mocht Lehman de repo-105-transactie in de boeken opnemen als een verkoop, en niet als een lening. Lehman kreeg geld in ruil voor het onderpand, waarmee de balanspositie ogenschijnlijk werd verbeterd. Lehman deed dit via Lehman Brothers International Europe in Londen, omdat Amerikaanse wetgeving het gebruik van deze transacties sinds 2007 ontmoedigde en Amerikaanse advocaten de constructies niet goedkeurden. Lehman deed voor de repo-105’s uitsluitend zaken met Aziatische en Europese banken. ABN Amro’s zakenbank kwam in februari 2008 in beeld, toen andere partijen afhaakten. De bank was toen net overgenomen door Royal Bank of Scotland.