Economie kort

Onderzoek door Opta naar negeren van ‘bel-me-niet-register’

DEN HAAG. Telecomtoezichthouder Opta doet onderzoek naar gevallen waarbij bedrijven regels schenden rondom het zogenoemde bel-me-niet-register. Als Opta een overtreding vaststelt, kan deze een boete opleggen van maximaal 450.000 euro. Dat heeft demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken (CDA) gisteren laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Bij het bel-me-niet-register kunnen consumenten aangeven dat ze niet willen worden gebeld door telemarketeers. Bij het register, dat op 1 oktober vorig jaar werd gelanceerd, hebben vele miljoenen Nederlanders zich ingeschreven. Volgens Van der Hoeven heeft de Opta sinds vorig jaar „een groot aantal klachten” ontvangen over „verschillende ondernemingen” die mogelijk regels hebben geschonden. De minister stuurde de brief naar de Kamer na vragen van SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen over de manier waarop telecombedrijf Suprieur, een dochter van Pretium Telecom, klanten benadert. (ANP)

Werkgevers: meer investeringen nodig

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Werkgeversorganisaties vinden dat een pakket investeringsmaatregelen nodig is om de komende kabinetsperiodes extra groei van de economie te creëren. Dan hoeft de overheid minder drastisch te bezuinigen, aldus een woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland. Het Centraal Planbureau maakte maandag bekend dat besparingen van 29 miljard euro nodig zijn om de overheidstekorten weg te werken. Werkgevers wijzen erop dat het economisch herstel zich niet in alle sectoren van het bedrijfsleven voordoet. Daarom bepleiten ze meer private investeringen in semipublieke sectoren, energie en duurzaamheid. De werkgevers waarschuwen voor stijgende zorgkosten voor werkgevers, waardoor loonkosten fors oplopen. „Dat is slecht voor de concurrentiepositie, terwijl Nederland 70 procent van het inkomen in het buitenland verdient”, aldus de woordvoerder.

Mogelijk claim tegen ABN in Lehman-zaak

UTRECHT. Nederlandse beleggers die zijn gedupeerd door het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, gaan mogelijk procederen tegen ABN Amro. De bank wordt verweten te hebben geholpen bij transacties die de slechte financiële situatie bij Lehman verbloemden. Advocaat Adriaan de Gier liet gisteren weten te kijken naar mogelijkheden om in een collectieve claim de schade te verhalen op ABN Amro. Ook heeft hij het Belgische bankkantoor KBC en accountantskantoor Ernst & Young, twee andere ‘helpers’, op het oog. In het onderzoek werkt de advocaat samen met een Belgisch advocatenkantoor. De Gier reageert op een geruchtmakend rapport van vrijdag over de ondergang van Lehman. De bank bleek lang met boekhoudkundige trucs overeind te zijn gehouden. Uiteindelijk ging Lehman in september 2008 failliet. De Gier zegt al geruime tijd voor ruim tweehonderd gedupeerde Lehmanbeleggers op te komen. (ANP)

Omzet Wegener vorig jaar sterk gedaald

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Wegener, uitgever van regionale kranten, heeft in 2009 zijn omzet flink zien dalen, door teruglopende advertentie-inkomsten en de verkoop van het belang in AD Nieuwsmedia aan De Persgroep, uitgever van de Volkskrant en Trouw. Wegener maakte gisteren zijn jaarcijfers bekend. Het bedrijf brengt kranten uit als De Gelderlander, Brabants Dagblad en BN/De Stem en is voor het grootste deel in handen van het Britse concern Mecom. De omzet in 2009 bedroeg 586 miljoen euro, 15 procent minder dan in 2008 (693 miljoen euro). De verkoop van AD Nieuwsmedia buiten beschouwing gelaten, bedroeg de terugval 11 procent. De Wegener-kranten worden al geruime tijd geconfronteerd met kostenbesparingen en reorganisaties. Ook in 2009 moesten verdere besparingen voorkomen dat de uitgever in de rode cijfers belandde. De nettowinst bedroeg nu bijna 8 miljoen euro – reden om tevreden te zijn over de prestaties in het crisisjaar, aldus een verklaring van het bedrijf.