De wereld ging braaf en behoudend ten onder

The Road

Regie: John Hillcoat. Met: Viggo Mortensen, Charlize Theron. In: 17 bioscopen ***

Waarom de apocalyps in de verre toekomst situeren als de voortekenen van de nakende ondergang van de wereld al dagelijks te zien zijn? Zoiets heeft de Australische regisseur John Hillcoat gedacht bij zijn verfilming van de beroemde roman van Cormac McCarthy The Road.

The Road speelt zich af na een niet nader aangeduide catastrofe. Alle dieren zijn dood, de bomen staan er kaal bij en er valt voortdurend regen uit de lucht. Wat rest van de mensheid, valt uiteen in de slechten, die zich te buiten gaan aan kannibalisme, en de goeden, die nog een restje menselijke waardigheid proberen te behouden. Tot die laatsten behoren vader (Viggo Mortensen) en zoon (Kodi Smit-McPhee).

Hillcoats keuze voor stevig realisme, is een gelukkige. Hij filmde op locatie en zijn protagonisten zijn uitgedost als zwervers. Mortensen levert een grote prestatie, die in het afgelopen prijzenseizoen schandelijk over het hoofd werd gezien. Hij schakelt knap tussen woeste overlevingsdrang en vaderlijke tederheid. Kindacteur Smit-McPhee laat de kijker betrekkelijk onberoerd.

Hillcoat hield zich zeer nauwgezet aan het boek, maar is er niet in geslaagd om ook de lading en de bijna Bijbelse zeggingskracht van McCarthy’s proza te benaderen. Zeker voor wie Hillcoats fraaie western The Proposition heeft gezien, is die aanpak teleurstellend braaf en behoudend.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn