China laakt Londen om 'show'

China heeft zich vandaag verdedigd tegen het jongste Britse verslag over mensenrechten in het land en dit een „politieke show” genoemd. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde op een persconferentie dat het land vooruitgang op het gebied van mensenrechten boekt en dat „elk land of persoon zonder vooroordeel deze vooruitgang zal erkennen”.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Milliband, presenteerde het verslag gisteren, kort na zijn bezoek aan China. Het verslag noemt China een van de 22 landen waarover zorgen bestaan met betrekking tot de mensenrechten. „Een verontrustend aantal mensen is in 2009 gevangen gezet voor pogingen om hun recht op vrijheid van meningsuiting uit te oefenen”, aldus het rapport. Miliband bracht de mensenrechten ter sprake tijdens zijn bezoek aan China.

Hij sprak zijn zorgen uit over het lot van de Chinese advocaat Gao Zhisheng, van wie de Chinese autoriteiten dinsdag bekendmaakten dat hij tot drie jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens ondermijning van de staat. Gao, die bekende dissidenten, christenen en leden van de verboden organisatie Falun Gong heeft verdedigd, was al een jaar spoorloos. China heeft tot dusver geen opheldering gegeven over de verblijfplaats en de gezondheidstoestand van Gao.

China beschuldigt Groot-Brittannië van een dubbele moraal. „Waarom spreekt Groot-Brittannië niet over zichzelf of over sommige andere westerse landen die mensenrechten schenden”, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Peking. (AP)