Brown: defensiebudget soms lager

De Britse premier Gordon Brown heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat de defensiebegroting onder zijn hoede in sommige jaren in reële termen is gekrompen.

De premier had zich eerder de woede van veel militairen en oud-militairen op de hals gehaald door dat te ontkennen. Browns critici betogen dat er juist door het relatief beperkte defensiebudget onnodig veel Britten zijn gesneuveld in Irak en Afghanistan.

Twee weken geleden had Brown tijdens zijn getuigenis voor de commissie die de Britse betrokkenheid bij de oorlog in Irak onderzoekt, nog verklaard dat het defensiebudget onder hem als minister van Financiën (1997-2007) elk jaar was gegroeid.

Voormalige topmilitairen, onder wie de ex-chefstaf van de strijdkrachten Lord Guthrie, bestreden dit. „De te geringe fondsen hebben zonder twijfel enorme problemen in Afghanistan en Irak veroorzaakt”, stelde Guthrie vanmorgen in dagblad The Times.

Brown erkende gisteren in het Lagerhuis dat zijn eerdere informatie niet klopte. Defensie kreeg in de begrotingsjaren voor 1997/1998, 1999/2000, 2004/2005 en 2006/2007 in reële termen minder te besteden dan in het jaar daarvoor. Brown zelf wilde gisteren slechts toegeven dat er in „een of twee jaren” sprake was geweest van een daling.