Bento

’s Ochtends een kwartier eerder opstaan om jezelf rond lunchtijd te verwennen; ik hoef het niet omdat ik thuis werk, maar ik zou het vermoedelijk ook niet kunnen opbrengen. Mijn bewondering voor mensen die echt iets weten te maken van hun broodtrommeltje is dan ook groot. En toen ik voor het eerst de website van Gnoe bezocht (www.gnoegnoe.wordpress.com) , voelde ik zelfs iets wat verdacht veel leek op diep ontzag.

Gnoe maakt namelijk bento’s. En bento’s zijn het nec plus ultra van de broodtrommeltjeswereld: ‘a carefully prepared and packed meal (often lunch), which should both be balanced and appealing to the eye (usually done by using different colours, cutting techniques and accessoires)’, zoals Gnoe het omschrijft.

Deze hogere vorm van lunchkunst komt oorspronkelijk uit Japan, waar het nog steeds deel uitmaakt van het cultureel erfgoed – het zal wel vloeken in de Japanse kerk zijn als ik hier opper dat je het zou kunnen vergelijken met ons broodje kaas – maar als we Gnoe mogen geloven, verovert de bento inmiddels de wereld.

Wie wel wat inspiratie kan gebruiken voor z’n dagelijkse kantoorlunch (wordt het vandaag worst of toch maar weer kaas?) moet vooral eens op de site kijken. Er zijn maar liefst 93 verschillende bento’s te vinden, allemaal gefotografeerd en uitgebreid beschreven. Alle 93 zijn ze vegetarisch en sommige zelfs veganistisch. Een van de mooiste vind ik nummer 52. In twee ovale, zwarte bakjes zitten, hier en daar apart verpakt in papieren muffinvormpjes: mediterrane bonenpasta met knoflook, rode bladsla, drie conchiglioni (grote pastaschelpen) gevuld met kruiden, zwarte olijven, schijfjes zoete oranje paprika, kleine en grote kappertjes, gele kerstomaatjes, takjes peterselie, gedroogde abrikozen in een yoghurtjasje, geroosterde zonnebloempitten, een salade van in basilicum en knoflook gemarineerde prei, geraspte kaas, pistache- en cashewnootjes en gedroogde cranberry’s. En een mini-zakje Smint tegen de knoflookwalm.

Je vraagt je natuurlijk af waar iemand de tijd vandaan haalt om dit soort lunches te bereiden. Ik heb geen idee, want ik ken Gnoe niet. Maar indrukwekkend is het wel. En niet alle bento’s zijn even bewerkelijk trouwens. Nummer 49, een frisse voorjaarsbento, zouden wij gewone stervelingen ook moeten kunnen maken in dat kwartiertje dat we vroeger opstaan.

Voor 1 persoon:

een stuk komkommer, in wigvormige plakjes

8 radijsjes, in plakjes

een handje taugé

sojasaus

citroensap

sesamolie

1 stuk broccoliquiche (Gnoe gebruikt een kant-en-klare)

een stukje emmentaler

een paar basilicumblaadjes

een pluk mosterdcress

Hussel de stukjes komkommer, de meeste radijs en de taugé met sojasaus, citroensap en sesamolie tot een salade en vul hier een bakje mee. Leg de broccoliquiche in een tweede bakje, met de resterende radijs en het stukje kaas ernaast. Vlij de basilicumblaadjes en cress ertussen.

Janneke Vreugdenhil

Hoe vul jij je dagelijkse lunchtrommeltje? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv bakt Janneke pizza.

    • Janneke Vreugdenhil